Foto: TT

Skogen – kassako eller återhämtning

Uppdaterad
Publicerad

Skogsnäringen och dess kringverksamheter genererar runt 43 000 jobb i Värmland och är länets i särklass viktigaste näringsgren. Men näringen är också en källa till konflikt där produktionsintressena ställs mot bevarandet av värdefulla skogsmiljöer.

Det värmländska skogslandskapet hör till de allra hårdast brukade skogsmiljöerna i landet. Varje år avverkas ungefär en procent av den produktiva skogsmarken i Värmland. I reda pengar genererar den värmländska skogen en omsättning på runt 25 miljarder kronor per år.

– Vår vision och tro är att skogsnäringen kommer att bli än mer betydelsefull. Nu gäller det att hitta nya användningsmöjligheter, nya innovationer, nya produkter, nya material och i den utvecklingen har vi möjlighet att ligga i framkant om vi tar de möjligheter som finns, säger säger Paul Nemes som är vice vd på skogsnäringsklustret Paper province.

Val 2018 – #dinröst

”Bland de värsta i världen”

Av den skog som står på värmländsk grund är det inte mer än runt tio procent som aldrig har kalhuggits. Och det är inte mer än 1,5 procent av den värmländska skogen som har ett formellt skydd mot avverkning.

– Det finns nästan inga länder i världen som har påverkat sitt egna skogsekosystem så allvarligt och så mycket som Sverige har gjort de senaste 50-60 åren med vårt storindustriella kalhyggesskogsbruk, säger skogsbiologen Sebastian Kirppu.

– Vi har kanske tio procent kvar av våra riktigt ursprungliga naturtyper. Allt annat är mer eller mindre påverkat av människan i stor grad genom plantering, kalhuggning, gallring och gödsling. Vi är bland de värsta i världen.

”En stark råvara”

Den svenska skogsvårdslagen jämställer miljö och produktion. Men medan miljöorganisationerna slåss för att bevara hotade naturtyper så ser andra på skogen som en möjlig lösning på miljöproblemen.

– När vi går in i en ny era, en icke fossilbaserad era, då är skogen en stark råvara och de resurser och den kompetens som finns i det här länet är en mycket stark tillgång, säger Paper province vice vd Paul Nemes.

Idag är vi på plats på torget vid Östra Storgatan i Säffle för att diskutera och debattera ämnena jordbruk och skog med politikerna. Kom gärna dit och prata med oss eller gör din röst hörd i vår chatt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet