Alice Mårtensson och hennes kamrater har startat en namninsamling i protest Foto: SVT

Skolbantning i Sunne upprör

Uppdaterad
Publicerad

Sunne kommuns beslut att lägga ner två gymnasielinjer har nu lett till omfattande protester. Och bakom protesterna står en grupp gymnasieungdomar som vill få kommunen att ändra sitt beslut. Och de tror att skolan kan komma att bli en avgörande valfråga i Sunne. Igen.

Det var den nionde april som kommunstyrelsen i Sunne fattade beslut om intagningsstopp på de natur- och samhällsvetenskapliga programmen på Brobygymnasiet. Beslutet innebär att totalt 45 gymnasieplatser försvinner från orten.

– Vi tycker att det är ett orättvist beslut som kommunen fattat eftersom det inte fattats tillsammans med några lärare och att kommunen inte heller informerat om det, säger Alice Mårtensson som går det första året på det naturvetenskapliga programmet i Sunne.

Val 2018 – #dinröst
Beslutet innebär att totalt 45 gymnasieplatser försvinner från orten Foto: SVT

Startade namninsamling

Alice Mårtensson och hennes kamrater ansåg att det politiska beslutet var så dåligt för skolan, och för Sunne, att de startade en namninsamling i protest. Innan en vecka hade gått var de uppe i närmare 800 namn.

– Det är jättekul att så många engagerar sig och det är kul att många ser problemet och lyssnar. Vi hoppas att det kan påverka, säger Alice Mårtensson, elev.

– Det här är ett beslut som är fattat och det beslutet står fast, säger Gunilla Ingemyr (C) som är kommunalråd i Sunne.

Svårt fylla platserna

Som skäl för nedläggningen av de båda teoretiska linjerna anger kommunalrådet att det har varit svårt att fylla platserna. I år har bara 18 elever sökt någon av de 45 platserna i sitt förstahandsval.

– I Värmland finns det över 1 000 tomma gymnasieplatser och det är svårt för en liten kommun att konkurrera med de stora kommunerna med det gymnasieutbud som de kan ha. Det vi vill satsa på är ju de unika utbildningar vi har, säger Gunilla Ingemyr (C).

– Det är ju så att det var få sökande förra året också innan omvalsperioden. Men efter omvalsperioden så var vi för många så att vissa kom inte in på naturlinjen. Det är väl det som är det värsta, att de tog beslutet innan omvalsperioden ens hade börjat, säger Alice Mårtensson.

Som skäl för nedläggningen av de båda teoretiska linjerna anger kommunalrådet att det har varit svårt att fylla platserna Foto: SVT

Het politisk fråga

Det är inte första gången som en skolstrid blossar upp i Sunne. Förra valet blev frågan om byskolornas vara eller inte vara den fråga som ledde till maktskifte i kommunen. Och nu kan skolfrågan bli den hetaste politiska frågan i ännu ett val.

– Jag har hört att det är många som tänkt över sina val, som tidigare röstat åt ena hållet men som kan tänka sig att se över det för att skolan ska få vara kvar eller för att de tycker vissa politiker sköter sig dåligt, säger Alice Mårtensson.

– Vi måste ta ansvar oavsett om det är valår eller ej. Jag är väl medveten om att vi kan förlora några röster på detta. Men vi kan inte räkna röster hela tiden. Jag ser till att Sunne ska klara att stå starkt även i framtiden, säger Gunilla Ingemyr (C).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet