Skolfrågan debatterades i Arvika

Publicerad

Placeringen av en ny stor högstadieskola har skapat debatt och blivit en het valfråga i Arvika. Så här lät det när politikerna debatterade frågan.

Socialdemokraterna i kommunen förordar att skolan ska byggas i kvarteret Hjorten och Smeden.

– Vi ser synergieffekter så vi kan ha ett campusområde ihop med Solbergagymnasiet. Centralskolan ligger där idag och elever kan söka sig dit. Vi har goda kommunikationsmöjligheter både från torget och busstatonen, säger Peter Söderström (S) som också lyfter närheten till sim- och sporthall och den utbyggda infrastrukturen i området.

Men att bygga den nya skolan där tycker Moderaterna är en dålig idé.

– Vi tycker att det är en alldeles för liten yta. Det föds idag 300 barn per år i Arvika vilket innebär 900 redan med dagens siffror. Vi har ju ambitionen att växa i Arvika och då behöver vi bygga på en annan plats, säger Kristina Bengtsson Nilsson (M).

”Finns mycket bättre alternativ”

När detaljplanen ställdes ut kom det väldig mycket åsikter i frågan – något som Peter Söderström (S) uppger sig ha tagit intryck av.

– På samrådet kom det in synpunkter som vi tog hänsyn till och flyttade ner skolan en bit på själva planen och tog bort den tilltänkta sporthall som låg med i det förslaget. Sen kom det in synpunkter på granskningen som vi har med nu i antagandet som vi har hanterat politiskt.

Moderaternas Kristina Bengtsson Nilsson står dock fast vid att tänkta ytan är för trång att bygga på.

– Det finns mycket bättre alternativ. Ska man se att detta bara inte är en skola som ska byggas här och nu – utan är en skola för framtiden som ska hålla i 80 år – så har vi många barn som vi måste ta hänsyn till för framtiden.

Sena åsikter

Snart är det dags för beslut av detaljplanen men från moderat håll ser man inte det som för sent att komma med åsikter i ämnet.

– Det är verkligen dags att vi ser över det här. Jag är besviken på majoriteten att de inte har tittat på andra alternativ.

Skulle planerna rivas upp skulle skolbygget försenas.

– Det skulle handla i så fall om cirka ett år och ser man hur många år in i framtiden skolan ska stå så är inte det någonting, hävdar Kristina Bengtsson Nilsson (M).

Men socialdemokraternas Peter Söderström är fortfarande nöjd med planerna som finns.

– Det här är en jättebra placering och kommer att bli en fantastisk skola. Blir det en fördröjning handlar det inte alls om ett år utan då kommer det dröja tre-fyra år framåt i tiden.

Tanken är att beslut om detaljplanen ska tas redan i höst.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Val 2018 Värmland

Mer i ämnet