S vill införa ”språngbrädan” för duktiga elever

Uppdaterad
Publicerad

Stefan Löfven (S) besökte under onsdagen Örebro. Tillsammans med gymnasieministern Anna Ekström (S) höll statsministern en presskonfrens för att presentera ”språngbrädan” – ett nytt koncept som ska hjälpa duktiga elever att utvecklas ännu mer.
– Ingen ska hållas tillbaka, säger Anna Ekström.

I samband med Stefan Löfvens besök på Komtek i Örebro passade statsministern på att presentera två skolnyheter tillsammans med gymnasieministern Anna Ekström.

– Det vi presenterar här i dag är ett initiativ som heter språngbrädan. Vi vill säkerställa att det finns gott om möjligheter för högstadieungdomar att labba, göra experiment, jobba med avancerade texter och lösa matematiska problem. Helt enkelt testa sina gränser och se om man kan komma lite längre än vad den vanliga undervisningen innebär. Vi ser framför oss att språngbrädan är lite som Komtek, men den kan ha många olika former runt om i landet, säger Anna Ekström.

Gymnasieministern betonade att ingen elev ska behöva hållas tillbaka utan att alla måste ges möjligheten att utmanas lite extra.

Vill utöka samarbetet mellan högsstadiet och högskolan

Under presskonferensen presenterade Socialdemokraterna även ett förslag att utöka samarbetet mellan högstadiet och högskola

– Vi vet att det finns många ungdomar i gymnasiet som känner ett avstånd till högskolan och oro för vad det innebär att studera vidare, Vi vill stimulera och stötta samarbeten som går ut på att ungdomar får känna på och se vad som pågår på en högskola, både när det gäller högskoleutbildning men också forskning. En viktig del är att vi vill säkerställa att fler elever ska kunna gå på högskolan redan innan man har blivit klar med gymnasiet. Idag tas det här tillvaro främst inom de så kallade ”spetsutbildningarna”. Ska Sverige var en framgångsrik kunskapsnation måste en sådan möjlighet tas tillvaro inom alla gymnasieutbildningar, säger Anna Ekström.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 Örebro

Mer i ämnet