Skövde kommun satsar cirka 300 miljoner kronor på berget Billingen. Bland annat på ett tio kilometer långt konstsnöspår, till en kostnad av 51 miljoner kronor. Foto: Illustrationsskiss Krook och Tjäder / SVT
Val 2018

Skövde kommun satsar 300 miljoner på berget Billingen

Uppdaterad
Publicerad

Planerna är minst sagt storslagna. Berget Billingen ska bli ett av södra och västra Sveriges mest besökta besöksmål, både sommar och vinter. Men det kostar. Närmare bestämt cirka 300 miljoner kronor. Dubbelt så mycket som det var tänkt från början.

Det var i juni förra året som kommunfullmäktige i Skövde fattade beslut om utvecklingen av fritidsområdet uppe på berget Billingen och då togs även ett beslut om att avsätta pengar för själva genomförandet. I december startade arbetet, och det var då som utbyggnaden av motionsspåren påbörjades.

Men det är fler satsningar som ska göras, totalt satsar kommunen 300 miljoner kronor på Billingen. Projektet har växt efter hand. Bland annat ska nu en gondollift byggas för 76 miljoner kronor, skidbacken ska förlängas till en kostnad av 69 miljoner och så blir det ett 10 kilometer långt konstsnöspår för 51 miljoner kronor.

Politikerna i två läger

Frågan delar politikerna i två läger, för och emot satsningen. Moderaterna menar att det hela handlar ett välfärdsuppdrag då befolkningen blir äldre, att det föds många barn medan de som jobbar blir färre.

– Vi måste då skapa resurser som kan finansiera framtidens skola och äldreomsorg, det kan vi göra genom besöksnäringen som är världens snabbaste växande bransch. Det här skapar många arbetstillfällen och stärker stadens betydelse med shopping, caféer och restauranger, säger Katarina Jonsson (M), kommunstyrelsens ordförande i Skövde.

En sak som väckt kritik är att kommunen bundit upp sig i ett avtal med en norsk entreprenör som lovat att rusta upp hotell Billingehus.

– Vi ser alldeles för mycket risker med projektet och att det finns andra frågor i kommunen som är mycket viktigare. Ska man prata om en kommuns attraktivitet så är inte skolan mindre viktig än en gondollift, säger Johan Ask (S), oppositonspolitker i Skövde.

Läs mer vad partierna tycker om satsningen på Billingen här.

SVT rapporterade · Ska skattepengar finansiera den här typen av projekt?

Inläggen kunde inte hämtas
Prova att ladda om sidan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Skövde

Mer i ämnet