Hör Vilhelmina-politikerna om snällhetskontraktet. Foto: SVT

Här skriver politikerna på snällhetskontrakt – för att få slut på bråket

Uppdaterad
Publicerad

I Vilhelmina har politikerna tidigare bråkat så mycket att man skriver under snällhetsdokument för att se till att politikerna sköter sig.

– Det är bedrövligt att det behövs, men det har gjort skillnad, säger Annika Andersson (C).

Vilhelmina kommun har knappt 7 000 invånare och har en ekonomi under kontroll. Kommunen styrs idag i minoritet av Socialdemokraterna med stöd av Vänsterpartiet. Oppositionspartiet Politiskt Alternativ har varit vågmästare.

Men det har varit turbulent – det socialdemokratiska kommunalrådet Åke Nilsson tvingades sluta efter jäv och Politiskt Alternativs tidigare företrädare Bengt Bergsten hoppade av och blev politisk vilde innan han lämnade alla politiska uppdrag.

Val 2018 – #dinröst

Alla skriver inte under

Samtalsklimatet mellan politikerna styrs upp genom ett snällhetsdokument, men inför den här mandatperioden har inte alla partier skrivit under snällhetsdokumentet.

– Nej det har vi inte gjort. Vi gjorde det förra mandatperioden, men för vår del hjälpte det inte särskilt mycket, säger Åsa Östbo som representerar Politiskt Alternativ.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet