Foto: Utryckning Uppsala

Snart får Knivsta ambulans dygnet runt

Uppdaterad
Publicerad

Sedan 2016 har Knivsta kommun en ambulans stationerad och i drift dagtid under vardagar. Med start nästa vecka kommer den kunna rycka ut även på helger och framöver när som helst som situationen kräver det.

Att ambulanstäckningen kan utökas beror på att Akademiska sjukhuset nu valt att avsätta 8,4 miljoner kronor i sin budget. Dels ska det räcka till för Knivstas utökade bemanning, men framöver också i Tierp. Målet är att 70 procent av länets medborgare ska kunna nås av ambulans inom 10 minuter och 95 procent inom 20 minuter.

– Det här är en fråga vi diskuterat under en lång tid och nu har vi resurser för att göra det här. Knivsta växer och det är otroligt viktigt att ha tillgång till snabb hjälp. Men det här kommer hjälpa hela länet eftersom det också avlastar den andra ambulansverksamheten, säger regionrådet Vivianne Macdisi (S).

Val 2018 – #dinröst
Vivianne Macdisi (S) Foto: SVT

Ambulansen är sedan 2016 placerad på Knivsta brandstation och bemannas dagtid under vardagar. Från och med nästa helg är den stationerad där även helger och under hösten ska ambulansen kunna köra dygnet runt.

Eftersom satsningen är en del av den nuvarande rödgröna majoritetens budget, kan det bli fråga om förändring, beroende på hur det stundande valet går.

Kan den utökande ambulanstäckningen påverkas om ni inte får fortsatt förtroende?

– Det kan bara de andra partierna svara på. Det här är en verksamhet som drar igång, så det måste till ganska mycket för att dra tillbaka det. Men man vet ju aldrig vad som händer, en ny majoritet kan göra andra prioriteringar, säger Vivianne Macdisi (S).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet