Moderatpolitikern Jan Lennartsson anklagar Socialdemokraterna för idétorka och hänvisar till flera nyligen presenterade vallöften som han menar ursprungligen kommer från M. Foto: Henrik Friberg/SVT

Socialdemokraterna anklagas för idéstöld: ”Rena kopior”

Uppdaterad
Publicerad

Socialdemokraternas lokala vallöften och röstkampanj har plockats direkt från återvinningscentralen, hävdar i dag både Moderaterna och Vänsterpartiet i Karlskrona. Partierna menar att flera redan presenterade idéer helt har kopierats i valrörelsen.

Det var kommunpolitikern Jan Lennartsson (M) som först lyfte frågan om möjlig idétorka hos Socialdemokraterna. Enligt Lennartsson var åtminstone två av de S-löften som nyligen presenterats direkta kopior av förslag hans eget parti tidigare i år lanserat och lämnat motioner om.

– Det handlar dels om cykelbanan mellan Trummenäs och Sturkö, dels om satsningen på huskurage i kommunens fastigheter, en metod för att förhindra våld i nära relationer. Det är bra förslag, men det är vi som tagit fram dem, säger Jan Lennartsson.

Val 2018 Blekinge

Han menar dessutom att den lokala S-kampanjen ””Rösta på din granne” också är tydligt inspirerad av en tidigare sådan signerad Moderaterna.

– Vi hade en snarlik kampanj redan 2002. Inte särskilt lyckad om jag minns rätt. Men kanske ska vi skicka kopior till Socialdemokraterna på alla våra förslag och idéer för att ge en hjälpande hand, säger Jan Lennartsson.

Vänstern förvånade

Men det är inte bara Moderaterna som förvånas över de S-vallöften som introducerats för väljarna de senaste veckorna. Även Vänsterpartiet menar att förslaget att införa sextimmarsdag på försök i kommunen är ett plagiat.

– Jag var inte beredd på det eftersom vi länge suttit ensamma i båten. Vi har lämnat en motion om sex timmars arbetsdag som inte släppts fram av det nuvarande styret, säger Vänsterpartiets förstanamn Emma Hillborn.

Socialdemokraternas kommunalrådskandidat och toppnamn Sandra Bizzozero tar kritiken med ro – och menar att de utpekade löftena bara är ett fåtal av de totalt 87 punkter som finns i partiets lokala framtidsprogram.

– Och förslaget om huskurage är varken vår eller Moderaternas. Den kommer från eldsjälar som engagerat sig för att minska våld i nära relationer, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 Blekinge

Mer i ämnet