Niklas Jonsson (S) Foto: SVT
Val 2018

Oklart hur Uppvidinge ska styras

Publicerad

Det ser ut att bli maktskifte i Uppvidinge kommun. Men Socialdemokraterna, som blev största parti, har inte mandat nog att styra kommunen på egen hand. Men ett samarbete med Centerpartiet, tidigare största parti i kommunen, är inte självklart.

Tidigare har Centerpartiet styrt i Uppvidinge kommun med hjälp av Kristdemokraterna. Men hur det nya styret kommer att se ut efter valet nu när Socialdemokraterna gått framåt och Centerpartiet bakåt är ännu inte klart.

– Vi kommer med största sannolikhet att styra med något annat parti eller partier, men vilka det blir vet vi inte i dagsläget, säger Niklas Jonsson (S) kommunalråd.

Ni har ju tidigare samarbetat med Centerpartiet, Skulle ni kunna tänka er att samarbeta med dem även fortsättningsvis?

– Att det blir dem är inte skrivit i sten på något vis. Vi kommer att ta kontakt med något parti så fort vi har det slutgiltiga valresultatet, säger Niklas Jonsson (S).

Foto: Ingrid Hugosson (C)

Centerpartiet har backat tre mandat, från tio till sju och enligt Ingrid Hugosson (C) som är ordförande i kommunfullmäktige, så är Centerpartiet öppna för samarbete med Socialdemokraterna.

– Det finns ju inget parti eller ens block som har en egen majoritet och därför måste det sökas stöd för att bilda någon form av majoritet, säger Ingrid Hugosson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Val 2018 Småland

Mer i ämnet