Från socialdemokraternas valvaka i Dorotea Foto: Privat
Val 2018

Socialdemokraterna vinnare i Dorotea

Publicerad

Socialdemokraterna blir stora vinnare i kommunalvalet i Dorotea och blir största parti med 33 procent av rösterna. Dorotea kommunlista tappar stort och har förlorat 19,8 procent av rösterna.

Alla distrikt är färdigräknade i kommunvalet i Dorotea. Socialdemokraterna gör ett bra val i kommunen och ökar med 10,8 procent.

– Roligt att vi gick upp 10 procent! Nu måste vi sätta oss ner och diskutera med de andra partierna över blockgränserna, säger Greger Lindkvist (S).

Räknar du med att bli kommunalråd?

– Nej, det beror på hur vi kommer överens med andra partier. Vi måste samlas och diskutera, säger Greger Lindkvist (S).

”Jättetråkigt faktiskt”

Doroteas kommunalråd Gaby Bisping kommenterar beskedet att Dorotea Kommunlista tappar 19,8 procentenheter och landar på 19,3 procent:

– Det är jättetråkigt faktiskt. Jag åker hem med en tråkig känsla. Vi har tappat mycket, säger hon till SVT Västerbotten.

Vad beror det på att ni tappar?

– Under den här mandatperioden har vi varit tvungna att fatta tuffa beslut inom äldreomsorgen och skolan och det finns också en del missnöje fortfarande om sjukstugan, säger Gaby Bisping (DKL).

Hur kommer Dorotea att styras framöver?

-Det är lite för tidigt att säga. Alla partier har flaggat för samarbete. Jag hoppas att vi redan nu till veckan kan sitta ner och se hur ett samarbete kan se ut. Men jag måste hem och sova på saken först, säger Gaby Bisping (DKL).

Statsvetaren Magnus Blomgren kommenterar siffrorna så här:

– Det är ju Dorotea kommunlista som tappar och det är ju i princip med de siffror som Socialdemokraterna och Centerpartiet ökar, säger statsvetaren Magnus Blomgren.

– Det lär ju bli ett maktskifte, frågan är bara hur det kommer att se ut, säger Magnus Blomgren.

Foto: SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Val 2018 Västerbotten - kommunvalet

Mer i ämnet