Föräldrar oroas av sparkrav. Foto: Julia Kero/SVT

Sparkrav hotar småskolor i Marks kommun

Uppdaterad
Publicerad

Invånarna i Marks kommun är oroade över ett sparförslag som hotar småskolor.

– Jag tycker det är jättetråkigt. Att vi i småskolorna får kämpa för att få ha kvar den servicen vi har, säger Sofia Svedblom, som bor i Björketorp med sin familj.

På grund av sparförslag är skolfrågan brännhet i Marks kommun. I ett tjänstemannaförslag från januari i år föreslås avveckling av bland annat flera mellanstadieskolor i Fotskäl, Björketorp och Öxabäck för att spara pengar. Eleverna ska, om förslaget blir verklighet, bussas till närliggande orter från årskurs fyra.

Beskedet har skapat både oro och protester, inte minst bland föräldrarna.

Val 2018 – #dinröst

– Hur vi fick reda på det var också en besvikelse. En kommunpolitiker hade svarat elever att vi inte skulle förvänta oss att skolan skulle fortsätta vara öppen, säger Harriet Ruth, som har barn i Fotskälsskolan.

Flyttade till Sverige

För sex år sedan flyttade Harriet Ruth till Fotskäl från England tillsammans med sin man för att jobba. Försvinner mellanstadieskolan i Fotskäl, överväger hon att flytta igen.

– Vi är i en position där vi inte behöver vara kvar här. I så fall flyttar vi närmare Göteborg.

Det är bara några år sedan Fotskälskolan byggdes ut, år 2012. Därför kom tjänstemännens förslag som en överraskning för ortens omkring 700 invånare. Ordföranden för Fotskäls byråd är mycket bekymrad över läget.

– Det är katastrof för landsbygden här. Man vill ju inom kommunen ha hit mer folk, då ska man inte plocka bort det som drar hit människor, och det är skolorna, säger Christer Illbratt.

– Det har varit starka reaktioner från hela byn.

Ovissheten tär

Förutom mellanstadieskolan i Fotskäl, hotas också bland annat mellanstadiet i Björketorp och Öxabäck av nedläggning. Och just ovissheten om förslaget ska bli verklighet eller inte tär, enligt flera föräldrar SVT Nyheter pratat med.  

– De borde visa på hur de har räknat. Jag skulle vilja fråga politikerna, är ni säkra på att de barnen som ni kommer flytta runt nu verkligen får plats i de nya skolorna, finns det lärare där så att det räcker till? Och gör det inte det så vinner man ingenting, då skapar man bara oro, säger Henrik Andersson, som har tre yngre barn i Fotskälsskolan.

– Vi är i en tid då samhället har så mycket problem med skolan, varför ska man störa det som fungerar bra, undrar föräldern Louise Baumgärtner från Öxabäck.

Svår politisk fråga

Frågan om skolorna delar politikerna i Mark. Kommunstyrelsens ordförande, Tomas Johansson, (M), är emot nedläggningarna.

– Jag tror att vi behöver alla skolorna, jag håller inte med om det som vissa anser, att kvaliteten är för låg på en del av skolorna, säger han.

Lo Göthberg Larsson, (MP), är skeptisk till nedläggningar av några mellanstadieskolor, men är öppen för att högstadieskolor kan behöva läggas ned.

– Generellt sett i landet så är Miljöpartiet för att det ska vara små skolenheter. Men jag tycker man ska komma ihåg att mindre enheter ger en ökad sårbarhet. Och när det är svårt att få behöriga lärare i alla ämnen så påverkar det måluppfyllelsen.

Förtydligande

I en tidigare version av artikeln stod det att det fanns ett sparkrav på skolorna i Marks kommun. I själva verket handlar det om ett sparförslag från kommunens tjänstemän.

I en tidigare version av artikeln stod att Lo Göthberg Larsson ansåg att nedläggning av byskolorna var nödvändig. Rätt är att hon är öppen för att högstadieskolor kan behöva läggas ned, men skeptisk till att lägga ned mellanstadieskolor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet