Agneta Lindström, projektledare för Språkvän i Älvkarleby hoppas på en bra slutspurt. Foto: SVT
Val 2018

Språkvänsprojekt söker nya kompisar

Publicerad

Länsstyrelsens språkvänsprojekt i länet haltar lite. Problemet är att intresset för integrering inte är lika stort hos alla.

Högarna med ansökningar på projektledaren Agneta Lindströms skrivbord i centrumhuset i Älvkarleby är olika stora. Det saknas inrikes födda och etablerade i länsstyrelsens språkvänsprojekt, som går ut på att deltagarna paras ihop efter ålder, intresse och var de bor. Målen: Att lära känna nya kulturer, språk och få nya vänner.

– Det är flest nyanlända som anmäler sig, säger Agneta Lindström.

Vändning på gång?

Språkvänsprojekten i Knivsta och i Östhammar följer samma mönster som i Älvkarleby – de som har varit längre i Sverige är i minoritet. Men kanske vänder det nu i Älvkarleby, för det tycks finnas ett spirande intresse. Siv Andersson från Älvkarleö är en av dem som gärna vill hoppa på:

– Dels tycker jag om att träffa andra människor, dels tycker jag att det är viktigt med integration.

Vid busshållplatsen sitter Anita Jansson, hon är också intresserad av att lära mer om nyanlända, och kanske få nya vänner.

– Vi behöver lära av varandra, säger hon.

Har blivit en rikare människa

Inne på sitt kontor vrider och vänder Agneta Lindström på hur hon bäst ska nå ut med Språkvänsprojektet, själv är hon redan övertygad och har upplevt vinsterna.

– Jag har blivit en rikare människa och vet så mycket mer i dag om världen. Jag behöver inte ut och resa, jag kan lära känna världen hemma vid mitt skrivbord. Ganska så fantastiskt, säger hon.

Länsstyrelsen har satsat cirka 750 000 kronor på språkvänsprojekten i de tre kommunerna. De pågående i Östhammar och i Älvkarleby avslutas i augusti.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Val 2018 Uppsala

Mer i ämnet