Val 2018

SSU Malmö kritiseras efter sabotage mot M-valstuga

Publicerad

Under tisdagen utsattes en av Moderaternas valstugor i Limhamn för sabotage av SSU Malmö. Nu kritiseras dådet av SSU på riksnivå.
”Det är inte okej alls.” skriver Andrea Törnestam, förbundssekreterare för SSU på
Twitter.

Det var under tisdagskvällen som några av SSU:s medlemmar i Malmö gav sig på en valstuga i Limhamn. Moderaternas flaggor plockades ner och istället klistrades Socialdemokraternas affischer upp på stugans dörrar. Allting dokumenterades med en bild som postades på det sociala nätverket Instagram.

– Först så trodde jag nästan inte att det var sant. Jag förväntar mig en clean valrörelse där i alla fall vi som representerar de större partierna inte sjunker till en så låg nivå att vi saboterar varandras valstugor, säger Noria Manouchi från Moderaterna i Malmö.

”Ett skämt”

Under kvällen gick SSU Malmö ut med en ursäkt på Facebook och dagen efter händelsen beklagar Tiba Awni, ordförande för SSU Malmö det inträffade.

– Det var några ungdomar som såg det som en rolig grej att ta en bild av Moderaternas valstuga med våra affischer och lägga upp på Instagram. Efter att de tagit bilden så ställde de allt på plats igen och tog ner affischerna, säger Tiba Awni.

Noria Manouchi menar att det är en klen ursäkt att det var menat som ett försök till humor.

– Om man tror att man kan skämta bort förstörelse av andra partiers egendom eller vad demokrati innebär, i synnerhet i en valrörelse som redan har ett hårt debattklimat, då vore ett demokratiskt problem. SSU är ett av de största ungdomsförbunden och är förebilder för tusentals unga människor, jag förväntar mig att de ska agera som goda förebilder och inte vandaler, säger hon.


Flera incidenter i Skåne

Tidigare i veckan rapporterade SVT Nyheter Skåne om att Moderaterna fått valaffischer nedrivna i Staffanstorp.

– Jag tycker det är oacceptabelt och att det här är en slags censur som inte hör hemma i en demokrati, sade  Christian Sonesson (M), kommunstyrelsens ordförande i Staffanstorp.

Även Sverigedemokraterna fick under helgen en av sina valannonser mellan Malmö och Vellinge vandaliserad. Där hade någon målat över hela skylten med blå färg och sprayat budskapet ”Skåne för mångfald” på skylten.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Val 2018 Skåne

Mer i ämnet