Foto: Johan Dernelius / TT

Hennes uppdrag: Rekrytera ordningsvakter till Staffanstorp

Publicerad

I Staffanstorp kommer nya trygghets- och säkerhetschefen från polisen och hennes första insats blir att rekrytera ordningsvakter till kommunen.

– Jag tycker det är bra! säger Emma Björk när vi träffar henne på hennes första arbetsdag.

– Polisens resurser räcker inte till och då får de kraftsamla där de behövs och kommunen får göra sitt, så jag ser inget problem. Finns inte resurserna så måste vi agera och här i kommunen har man tagit tag i det, säger hon.

I en SVT-enkät nyligen upplever 25 av 33 kommunalråd i Skåne att polisens tillgänglighet inte är tillräcklig. Mer än hälften svarade att de har använt sig av väktarbolag för att komplettera polisen. Staffanstorp anställer egna ordningsvakter som har större befogenheter att ingripa.

Val 2018 Skåne

”Lagom stor med lagom problem”

Kommunens nya trygghets-och säkerhetschef bor själv i Staffanstorp. En ort som generellt är trygg att bo i men som tidvis haft oroligheter och stök, säger Emma Björk.

– Det är en ort som är strategiskt placerad mellan Malmö och Lund med ungefär 25 000 invånare, lite lagom stor med lagom problem men det finns saker att jobba med, säger hon.

Hennes uppgift blir att bygga upp den nya säkerhets-och trygghetsorganisationen och anställa ordningsvakter. Kommunpolitikerna har beslutat att satsa 6,5 miljoner årligen.

– En ordningsvakt är inte bara en som ska patrullera och stävja brott utan den ska också arbeta förebyggande, säger Emma Björk.

Ska vara igång till sommaren

Tjänsterna ska snart annonseras ut och till sommaren är det tänkt att vakterna ska vara igång.

– De ska kunna kommunicera och ta människor på rätt sätt. Nätverka är viktigt eftersom det blir svårare att stöka när man känner någon, säger hon.

Bakgrund som polis

Emma Björk har arbetat som polis i region syd som samordnare för bedrägeribrott men ser det nya jobbet som en utmaning. Hon är nöjd med sin forna arbetsgivare men medveten om polisyrkets utmaningar.

– Det har varit och är en stark debatt inom polisen om status och lönebilden. Den har man jobbat med och har kommit ganska långt men det är viktigt att polisen jobbar vidare för att behålla kompetent personal, säger Emma Björk.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 Skåne

Mer i ämnet