Jonas Hinnfors, professor i statsvetenskap. Foto: Göteborgs Universitet
Val 2018

Statsvetare: Det här ritar om den politiska kartan i Göteborg

Publicerad

Jonas Hinnfors, docent i statsvetenskap på Göteborgs universitet, menar att resultatet i GP:s väljarbarometer, där Demokraterna blev största parti och Socialdemokraterna hamnade under Vänsterpartiet var väntat.

Vad som förvånade är hastigheten med vilken förändringarna skett.

– Det är som att S har rört sig mot en stupkant, de har åkt närmare och närmare, sen kommer stupet och då går det otroligt fort. Där är vi nu, säger han.

Mot höger

Om resultatet i valet den 9 september skulle bli vad GP:s väljarbarometer visar skulle politiken i Göteborg ta ett tydligt steg åt höger, tror Jonas Hinnfors.

Ett alternativ är att Alliansen och Demokraterna skulle bilda en koalition, ett annat att deras närvaro i politiken för samman (S) och (M).

– Nya partier kan få till oortodoxa samarbeten. Vad som är säkert är att resultatet bekräftar vad vi sett tidigare, att den politiska kartan i Göteborg håller på att ritas om, säger Jonas Hinnfors.

Ser tre trender

Förändringen i den politiska uppbyggnaden i Göteborg som man kan utläsa i den senaste tidens mätningar, menar Hinnfors, visar på flera trender: Det är tecken på hur strukturen på Göteborgs väljarkår har förändrats från industri- och varvsarbetare till en mer tjänstemannabetonad arbetskraft, det visar det hur stor frågan om Västlänken har varit och hur etablerade partier misslyckats i sin kommunikation.

– Det har varit en fråga där partierna går på tvärs emot sin väljarkår. Frågan har inte heller haft någon höger- vänsterladdning och det har öppnat för andra partier. Om den är så dominerande som den varit i Göteborgs fall så kommer traditionella partier få det svårt.

Vad betyder det här för Socialdemokraterna nationell?

– Jag vet lite för lite hur (S) nationellt uppfattar sina starka symboliska fästen. Jag tror man uppfattar det som problematiskt och en varningssignal.  Man har alltid vårdat Göteborg och man kommer bli mycket bekymrad om det här blir resultatet.

Ta det med en nypa salt

Att undersökningen är både väldigt lokal och att den är webbabaserad tror inte Hinnfors har någon större betydelse. Men liksom med alla opinionsundersökningar ska även den här tas med en nypa salt.

– Men det har varit ganska stabila resultat och det är ett faktum att (S) går väldigt dåligt, (M) är på väg att gå dåligt och Demokraterna går väldigt bra. Finliret får vänta till valdagen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Göteborg

Mer i ämnet