Starta klippet för att höra statsvetaren Thomas Widenstjernas analys om Åre. Foto: SVT/SVT.

Statsvetaren: ”En tuff kamp om resurser”

Uppdaterad
Publicerad

I Åre kommun finns en utpräglad kamp om resurserna, mellan Åre by och resten av kommunen. En konflikt som lätt skapar motsättningar. Det menar statsvetaren Thomas Widenstjerna, Mittuniversitetet. Hör mer av hans analys i klippet ovan.

Åre har varit en kommun där majoriteterna traditionellt sett har växlat.  I Åre kommun finns också en konflikt som återkommer i många andra delar av landet, nämligen den mellan centrum och periferi, konstaterar Thomas Widenstjerna.

”Åre by har växt dramatiskt”

– Det är en konflikt som i grunden handlar om resurser, kamp om resurser. I det här fallet blir det Åre by och resten av Åre kommun, där Åre by har växt dramatiskt under många år och tillväxten har varit väldigt stark. Och den har på lång vägar inte varit lika stark i övriga kommunen. Det här skapar väldigt lätt motsättningar, säger statsvetare Thomas Widenstjerna.

Val 2018 Åre kommun

Alla vill utveckla, men på olika sätt

– Samtliga partier säger sig vilja satsa på en utveckling av hela kommunen. Där finns en uttalad samsyn. Den frågan där det däremot finns en tydlig ideologisk skillnad mellan partierna gäller frågan om hur balansen ska hållas mellan fortsatt turismexploatering och miljöskydd.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 Åre kommun

Mer i ämnet