Statsvetaren kommenterar debatten om Skellefteås framtid. Foto: SVT

Statsvetaren om debatten: ”Det är en märklig situation”

Uppdaterad
Publicerad

Magnus Blomgren, statsvetare vid Umeå universitet, tycker att politikerna var väldigt eniga i SVT Nyheter Västerbottens livedebatt som hölls under måndagen. Andreas Löwenhöök (M) och kommunalrådet Lorents Burman (S) svarade på frågor om Skellefteås framtid.

– Det är en ganska märklig situation att man är så överens om vilken stad och utveckling man vill ha. Generellt brukar man se att politiska konflikter blir tuffast i nedgång, då blir prioriteringarna som mest tydliga, säger Blomgren.

Politikerna eniga: ”Behöver inte vara något problem”

Han menar även att vi ser en tillväxt i hela landet, inte bara i Skellefteå, vilket gör det svårare att få luft i debatten. Men han menar att enigheten inte behöver vara ett problem.

Val 2018 – #dinröst

– Så länge medborgarna är av samma uppfattning. Politikens roll på framförallt lokal nivå är att ta hänsyn till medborgarnas intresse i vardagen.

Blomgren förklarar att åsikterna går isär när det kommer till frågor om utförande, privata alternativ och kommunens roll när det gäller hur mycket som ska vara finansierat på det sättet, något som kom upp i debatten kring kulturhuset och hotellet.

Centrumbron: ”Hur länge ska man respektera folkets nej?”

Finns det utrymme för politikerna att vara oense?

– Självklart. Men kommunpolitiken har en tendens att centralisera sig kring frågor där det finns konsensus.

Frågan om centrumbron tycker Magnus är extra intressant. Under en folkomröstning 2014 sa folket nej i frågan men några år senare menar man att bilden förrändrats.

– Det är inte så enkelt, det handlar dels om centrumbron som bro men även om själva folkomröstningen. Hur länge ska man respektera ett resultat? Det är inget formellt fel som begås men det kan vara principiellt problematiskt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet