Foto: SVT

Statsvetaren om nedrivna valaffischer: Görs mer nu än tidigare

Uppdaterad
Publicerad

Politiker i Kalmar kommun vittnar om att vandaliseringen av deras valaffischen är mer omfattande nu än vid tidigare valrörelser. Frågan är om detta är inledningen på en valrörelse som kommer bli tuffare än tidigare.

Valaffischer har blivit saboterade i Kalmar i högre utsträckning jämfört med tidigare valår, vilket SVT Nyheter Småland tidigare berättat om. Hur detta påverar valklimatet, och om årets valrörelse kommer att bli hårdare än innan, menar statsvetaren Erik Wångmar att det är svårt att svara på.

– Jag tycker frågan är väldigt komplex. Det finns saker som talar för att det inte skulle vara så konfliktladdat som det har varit vid andra tillfällen så jag tycker situationen är svårbedömd. Det som man nu kan se är att valaffischerna blir vandaliserade i större utsträckning än tidigare, det verkar vara mer systematiskt också och frågan är om det på något sätt är organiserat, säger Erik Wångmar, docent i statsvetenskap vid Linnéuniversitetet.

Val 2018 Småland

”Hör till svensk valrörelse att affischera”

Risken är att partier inte vågar eller har råd att sätta upp valaffischer när de tvingas sätta upp nya affischer eller bevaka de som redan sitter uppe. Men vilken roll spelar affischerna i valrörelsen egentligen?

– Jag tror personligen inte att valaffischerna spelar så stor roll för valutgången, men på något sätt hör det till svensk valrörelse att man ska affischera. Skulle man inte göra det kanske man inte skulle uppfatta valtemperaturen på samma sätt, att nu närmar sig valet, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 Småland

Mer i ämnet