Åsa Johansson (S) distriktsordförande och Stina Höök (M) förbundsordförande möttes i en debatt i Hagfors. Foto: SVT

Stina Höök (M) och Åsa Johansson (S) debatterade i Hagfors

Uppdaterad
Publicerad

För att locka fler att jobba inom industrin krävs mer och bättre samarbete mellan skolan och näringslivet. Det är moderaternas Stina Höök och socialdemokraternas Åsa Johansson överens om. Däremot är de inte eniga om hur utbildningarna för framtida industriarbetare ska se ut. Det var tydligt när de båda debatterade i Hagfors på tisdagen

Moderaterna vill bland annat införa en helt ny 2-årig yrkesutbildning för att locka de som vet att de inte vill gå på högskolan. Något som Socialdemokraterna tycker är helt fel väg att gå.

– I den kunskapsintensiva industrin och samhället vi har idag tror vi absolut inte att det är en bra lösning med kortare utbildning, utan vi tror på mer kunskap, säger Åsa johansson (S).

Val 2018 – #dinröst

– De här utbildningarna skulle vara mer koncentrerade just på yrkesutbildningsdelen och de är till för de här som just då i livet inte känner för att läsa en längre utbildning, säger Stina Höök (M).

Oeniga om högskolebehörighet

Idag nås inte högskolebehörighet automatiskt när man läser ett yrkesförberedande program på gymnasiet. Dock ska det finnas möjlighet att välja till ämnen så att högskolebehörighet nås. Men det systemet fungerar inte idag menar Åsa Johansson (S) som istället vill se att högskolebehörigheten ingår från början och att man istället har möjlighet att välja bort.

– Det är svårt och krångligt för eleverna att välja till, därför tycker vi det är bättre att det finns i grunden och att man kan välja bort för då blir det inte för krångligt för någon att se till att man får den högskoleförberedande kompetensen.

– Vi vill vara mer flexibla med möjligheten att välja till, men då är det också viktigt att skolan ser till att det finns en praktisk möjlighet att göra det, säger Stina Höök (M), som vill behålla nuvarande system.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet