Foto: Isabell Höjman TT, SVT

Stor(S)atsning på primärvården

Uppdaterad
Publicerad

Svårt att få tid på hälsocentralen? Nu vill Socialdemokraterna i länet satsa för att primärvården ska bli bättre.

Socialdemokraterna lovar en kraftig utbyggnad av primärvården i länet om de vinner valet i höst. Primärvården ska få ytterligare 120 milj kr lovar Glenn Nordlund (S), partiets kandidat till regionstyrelsens ordförande.

Bakgrund är att Västernorrland satsar mindre pengar på primärvården än andra län i Norrland.

Val 2018 – #dinröst

Minskat tryck på sjukhusen

Pengarna hoppas Nordlund ska komma genom tillskott från regeringen men han utesluter inte att sjukhusen också får skjuta till.

– Det är rimligt eftersom en satsning på primärvården minskar trycket på sjukhusen, säger han.

Enligt en utredning som socialdemokraterna i Västernorrland gjort kostar primärvården i länet 15 procent av motsvarande  kostnad för specialistjukvården, det vill säga sjukhusen. I övriga Norrland ligger kostnaden i snitt över 18 procent vilket alltså är bakgrunden till den omfördelning av pengar socialdemokraterna vill genomföra.

Långsiktigt löfte

Löftet gäller inte bara inför valet i höst utan för de kommande åtta åren.

– Behoven är stora och ska vi på allvar kunna ta tag i de utmaningar som finns inom hälso- och sjukvården så måste primärvården fungera bra. Vården måste bli mer tillgänglig och då behövs bättre öppettider på hälsocentralerna. Vi ser också mer användarvänliga och fler digitala lösningar i primärvården, säger Nordlund.

Mobila specialister

Efter fyra år med en intensiv sjukvårdsdebatt i länet går socialdemokraterna till val med ett helt nytt ledarskap. Kommunalrådet i Örnsköldsvik Glenn Nordlund är tillsammans med Sara Nylund, kommunpolitiker från Härnösand, partiets nya toppnamn inför höstens regionval. Hon lyfter också satsningen på primärvård som ett viktigt löfte till väljarna och att mobila lösningar kan bli aktuellt för primärvården i länet framöver.

Det vill säga att sjukvården kommer till patienterna och inte tvärtom.

– Vi vill se om det går att låta specialistpersonal göra planerade nedslag på länets mindre orter. Det skulle inte minst minska transporterna av patienter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet