Marita Bengtsson (MP), politisk sekreterare i Kronobergs län, och Jessica Rydell (MP), landstingsråd i Kalmar län. Foto: Miljöpartiet
Val 2018

Stor valförlust för MP i kommunerna: ”Vi ligger ju risigt till”

Uppdaterad
Publicerad

Miljöpartiet går kraftigt bakåt i de flesta av både Kalmar och i Kronobergs kommuner. Dessutom åker partiet ur fullmäktige både i Kalmar landsting och Region Kronoberg.

I Region Kronoberg har partiet 2,9 procent av rösterna. 3 procent krävs för att ta sig in, och i och med att resultatet är preliminärt har partiet inte gett upp fullständigt än.

– Det är så tajt så vi vet inte riktigt hur vi har det. Regionvalsrösterna är ju det som räknas sist, men vi ligger ju risigt till, säger Marita Bengtsson, politisk sekreterare i Kronobergs län.

– Vi trodde ju att klimatfrågan skulle lyfta mer än den gjorde. Men det visade sig nu att så var det inte. Vi behöver gå igenom det här i gruppen, jag känner mig inte så kreativ idag.

”Har jobbat bra ihop”

Jessica Rydell är landstingsråd i Kalmar län men tvingas nu lämna sin post. I Kalmar landsting får partiet 2,5 procent av rösterna.

– Det känns ju tungt alltså. Vi har ju jobbat jättebra ihop tillsammans med Vänsterpartiet och Socialdemokraterna i tolv år, och vi har fått igenom många lyckade åtgärder från vår sida, så jag tycker det är orättvist.

–  Det är ju inte över än men det känns som att det kommer behövas ett mirakel för att komma över tre procent-spärren. Vi kommer att behöva analysera och titta på varför det blev såhär förstås, säger Jessica Rydell.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer