Karin Palmér, biträdande rektor på Murgårdsskolan. Foto: SVT Visa alla (2)
Visa alla (2)

Stora utmaningar på Murgårdsskolan

Uppdaterad
Publicerad

Murgårdsskolan i Sandviken var bland dom skolor i landet som tog emot flest nyanlända läsåret 2016. Något som innebär stora utmaningar – både för skolan och eleverna.

SVT:s kartläggning kring nyanlända elever i de svenska skolorna visar att Murgårdsskolan i Sandviken är en av dem som tagit emot högst andel elever. År 2016 var det totala antalet elever på skolan drygt 550 stycken varav omkring 150 var nyanlända, alltså nästan 30 procent.

Elever behöver tid

Många elever har gått i skolan i deras hemländer, andra kan inte språket och några har aldrig varit i en skola. Det här ställer stora krav på skolan för att klara av att ge alla elever en bra undervisning.

– Det är tid eleverna behöver. För lärarna att kunna undervisa de som ännu inte tillgodogjort sig svenskan fullt ut, att tillsammans med studiehandledarna kunna göra undervisningen begriplig så man kan gå mot målen i skolan, säger Karin Palmér, biträdande rektor på Murgårdsskolan.

”Jag tänker kämpa”

Bayan Alsalmo, elev Murgårdsskolan.

Bayan Alsalmo har gått på Murgårdsskolan i ungefär ett år. Hon gillar den svenska skolan och ämnena matte, fyisk och kemi. Men hon är också medveten om att hon måste kämpa för sina betyg.

– Språket är lite svårt, men man lär sig mer och mer och om man träffar nya kompisar som pratar svenska. Jag tänker kämpa och göra mitt bästa, säger hon.

SVT:s kartläggning baseras på siffror från Skolverket.

MISSA INTE: Så får du lokala nyheter i SVT:s app

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Val 2018 - #dinröst

Mer i ämnet