Landmärket Billingen i Skövde står inför en historisk satsning. Foto: SVT
Val 2018

Striden kring Billingen – satsningen på berget kan bli valfråga

Uppdaterad
Publicerad

Landmärket Billingen i Skövde står inför en historisk satsning. Hundratals miljoner ska investeras i hotellet och fritidsområdet. Men vägen har kantats av konflikter om vem som gynnas och prislappens storlek.

I 47 år har hotellanläggningen Billingehus tagit emot gäster på toppen av berget Billingen. Med badet och fritidsområdet har Billingen med åren kommit att bli något av en symbol för Skövde.

Billingehus som det såg ut för nästan 50 år sedan. Foto: Arkivbild

Men hotellet är i stort behov av att rustas upp och diskussioner om att utveckla fritidsområdet har förts i många år. I januari 2016 presenterade kommunen och hotellet en gemensam satsning för att göra Billingen till ett av södra och västra Sveriges populäraste besöksmål.

– Besöksnäringen är en av världens snabbast växande branscher och vi har bestämt oss för att Skövde ska bli en vinnare i den utvecklingen, säger Katarina Jonsson som är moderat och kommunstyrelsens ordförande i Skövde.

Investeringar på hundratals miljoner

Enligt överenskommelsen ska First hotel Bilingehus renovera och bygga ut hotellet samt bygga en kongresshall. En investering som uppskattas till mellan 200 och 300 miljoner kronor. Skövde kommun i sin tur investerar 257 miljoner i fritidsområdet genom att bland annat bygga ut Billingebacken och längdskidsspår, bygga stollift och Vasaloppscenter.

I avtalet ingår även att Skövde kommun köper Blå hallen, badet och tillhörande markområden av Billingehus för 45 miljoner och det är den här affären som rört upp känslor.

– Hotellet får gärna göra i ordning och fixa sitt, men inte ihop med kommunen i den här konstellationen, säger Marie Ekman, socialdemokratiskt oppositionsråd.

Marie Ekman. Foto: SVT

Omstridd affär

Som avtalet är skrivet kommer kommunen dock inte betala förrän kongresshallen står klar och blir den inte klar i tid får kommunen badet, Blå hallen och marken gratis.

Men affären har kritiserats för att gynna hotellet gentemot andra aktörer i Skövde och för att kommunen betalar ett överpris, men det håller inte Katarina Johansson med om.

– Det är en jättebra affär för Skövdeborna. De får tillgång till ett utvecklat fritidsområde, vi får fler besökare till Skövde som stärker handel och näring. Sen tror jag att alla förstår att när kongresshallen står klar så är det en helt annan aktivitet i området och då är värdet på de här fastigheterna betydligt högre, därför har vi sagt att vi inte betalar en krona innan det står en kongresshall där.

Silvester Jellinek vd för First hotel Billingehus understryker att det är hotellet och inte Skövde kommun som tar den ekonomiska risken.

– Hotellet gör ett åtagande som det inte går att backa ifrån. Rent affärsmässigt är det en väldigt säker affär. Dessutom hade billingensatsningen varit omöjlig om inte kommunen hade kommit åt de här områdena.

Ekman: bättre affär för hotellet

Marie Ekman anser dock att det är en bättre affär för Billingehus än för Skövde kommun.

– Vi sålde badet till Billingehus för 500 000 för några år sedan och har betalat drift varje år. Nu vid övertagandet har vi också varit tvungna att renovera badet. Blå hallen är inte värd så mycket i våra ögon och vi måste nu lägga nästan 25 miljoner på att bygga om huset. Så det är ju inte gratis om man ser det så.

Affären överklagades till förvaltningsrätten som gav kommunen och hotellet grönt ljus. In kom nya överklaganden men de avslogs av Kammarrätten i början av oktober.

”När vi prövar den här typen av kommunala beslut tittar vi inte på om besluten är lämpliga eller skäliga, det handlar bara om att de ska vara lagligt grundade. Vi bedömer att det som har kommit fram i de här målen inte är tillräckligt för att upphäva kommunfullmäktiges beslut.” skrev Kammarrättsrådet Bengt Green i ett pressmeddelande i samband med avslaget.

Valet närmar sig

Debatten har varit hård på politiska möten och i media, och hur väljarna tycker att saken skötts lär visa sig i valet.

– Vi var tydliga inför valet 2014 med att nu är det Billingen som det ska satsas på, och det gjorde vi. Så vi har fullt mandat från Skövdeborna att genomföra den här satsningen, säger Katarina Jonsson.

Katarina Jonsson Foto: SVT

– Jag hör många som säger att det är storhetsvansinne. Andra säger ”kör på” men de kanske inte ser det som att det är deras skattepengar, men det är ju det att vi har att hantera i kommunen, säger Marie Ekman.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Val 2018 Väst

Mer i ämnet