Socialdemokraternas Matilda Wärenfalk kommer av allt att döma att bli nytt kommunalråd i Mörbylånga. Foto: SVT

Nya koalitioner tar makten i båda Ölandskommunerna

Uppdaterad
Publicerad

Det blir ett historiskt maktskifte i Mörbylånga kommun när Socialdemokraterna nu tar över makten tillsammans med Centern och Vänsterpartiet. Och samma koalition kommer också att styra i Borgholms kommun.

Borgholms största parti Socialdemokraterna, som tidigare haft ett valtekniskt samarbete med Miljöpartiet, Framtid Öland och Vänsterpartiet, bildar nu gemensamt styre i fullmäktige tillsammans med C och V.

– Det känns fantastiskt bra och jag är glad över att vi så snabbt kunnat bilda samarbete. S har mer gemensamt med C än vad som skiljer oss åt, vi har samma grundläggande värderingar och tillsammans med V blir vi ett team som ska hålla ihop majoriteten, säger Ilko Corkovic (S).

”Viktigt med samspel”

Partierna har tillsammans 18 mandat och bildar en knapp majoritet.

Sara Kånåhols i Vänsterpartiet är glad över att partiet är en del av koalitionen i Borgholm.

– Vi hade redan kommit överens om ett samarbete med Socialdemokraterna, och har från Vänsterpartiets sida tryckt på att Centern är en bra samarbetspartner, säger hon.

Historiskt maktskifte i Mörbylånga

I Mörbylånga får den nuvarande kommunstyrelseordföranden, moderaten Henrik Yngvesson, stiga åt sidan till förmån för en ny styrande konstellation med Socialdemokraterna i spetsen. Partierna som kommit överens om samarbete de kommande fyra åren är Socialdemokraterna och Centern med stöd av Vänsterpartiet. Samma konstellation som i grannkommunen Borgholm.

Det är första gången någonsin som Socialdemokraterna tar en kommunalrådspost Mörbylånga kommun.

– Det här känns jättebra, kommenterar Matilda Wärenfalk (S). Vi är väldigt stolta och glada men samtidigt ödmjuka. Vi ska styra kommunen på ett nytt sätt med fokus på en stabil ekonomi. Det kommer att märkas skillnad.

Mindre glad

En som är mindre glad är det nuvarande moderata kommunalrådet i Mörbylånga, Henrik Yngvesson, som avtalat om möte med Centern nästa vecka.

– Jag är självklart förvånad över att Centern har presskonferens om samarbete med S redan idag, säger han till SVT Nyheter Småland. Det känns inte riktigt reko. De kunde varit öppna med det. Men jag ska sätta mig på oppositionssidan och vara en driftig politiker där.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Val 2018 Småland

Mer i ämnet