Det är många branscher som är på jakt efter kompetent personal under denna superkonjunktur. Foto: SVT
Val 2018

Superkonjunktur i länet – men akut brist på arbetskraft

Publicerad

Det råder superkonjunktur på arbetsmarknaden och behovet av arbetskraft är stort.
Men samtidigt är gruppen som förvärvsarbetar liten i förhållande till de stora grupperna äldre och yngre.
– Vi har en superchans tack vare invandringen, säger Agneta Tjernström, analytiker på arbetsförmedlingen.

Enligt arbetsförmedlingen är efterfrågan på kvalificerade arbetare klart större än utbudet.

– Kommuner, företag och landsting behöver anställa många många fler, men de kompetenser som man är ute efter finns inte att hitta längre för de har redan jobb, säger Agneta Tjernström, analytiker på arbetsförmedlingen i Västerbotten.

Åldrande befolkning

Vi lever längre samtidigt som det föds många barn. Och fram till år 2025 beräknas andelen unga under 20 år och äldre över 75 år, att stiga till nästan 35 procent av befolkningen. Det är de högsta nivåerna på 50 år enligt en ny rapport från Nordea som bygger på statistik från Statistiska centralbyrån, SCB.

– Senaste åren har vi blivit fler äldre och utan invandringen hade medelåldern varit ännu högre, säger Agneta Tjernström.

Invandringen viktig

När en mindre andel människor som arbetar ska försörja allt fler blir invandringen viktig för den fortsatta kompetensförsörjningen.

– Vi har en fantastisk möjlighet som aldrig kommer att komma tillbaka. I många kommuner har befolkningen blivit både färre och äldre, men nu är vi plötsligt fler och yngre tack vare invandringen, säger Agneta Tjernström.

– Detta samtidigt som vi har en jättehet arbetsmarknad, så vi borde kunna utnyttja den här möjligheten bättre än vad vi gör.  

Uppmanar arbetsgivare att tänka om

För att möta arbetsmarknadens behov måste vi välja rätt utbildningar och läsa till de yrken som arbetsmarknaden vill ha. Men också ta vara på all arbetskraft som finns.

– Vi behöver nyttja bristkompetenser effektivare och bättre för att få dem att räcka längre. Det kanske finns något som yrkesgrupperna gör som inte andra skulle kunna göra som inte kräver deras yrkeskompetens, säger Agneta Tjernström.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Val 2018 - #dinröst

Mer i ämnet