Katarina Hansson (S) och Oskar Svärd (M) har samarbetat den senaste mandatperioden i Kumla. Foto: SVT

Moderaterna vill att Socialdemokraterna avgår i Kumla

Uppdaterad
Publicerad

Oskar Svärd (M) vill att kommunstyrelsens ordförande Katarina Hansson (S) avgår. Men hon har inga planer på att lämna posten.
– Vi är fortfarande det största partiet och ska ta vårt ansvar och bilda styre, säger Hansson.

Den senaste mandatperioden har Kumla kommun styrts av Moderaterna och Socialdemokraterna. Men efter valet har partierna inte längre majoritet i kommunen.

När de preliminära siffrorna presenterades meddelade Moderaterna att de inte längre vill samarbeta med Socialdemokraterna.

Trots att Socialdemokraterna är Kumlas största parti med drygt dubbelt så många röster som Moderaterna, anser Moderaternas gruppledare Oskar Svärd att kommunstyrelsens ordförande Katarina Hansson (S) bör avgå.

– Jag tycker att Moderaterna ska ha kommunstyrelseordförandeposten. Om jag får förtroendet är jag mer än gärna kommunstyrelsens ordförande i Kumla kommun, säger Oskar Svärd.

Fortfarande störst

Men Socialdemokraterna har inga planer på att stiga åt sidan.

– Vi är fortfarande det största partiet. Kumlaborna tycker att vi är bra företrädare och utifrån det ansvaret ska vi bilda majoritet, säger Katarina Hansson.

Ingen majoritet

Även de andra allianspartierna och Miljöpartiet anser att det är dags för Socialdemokraterna att lämna ifrån sig makten.

Men de fem partierna får inte ihop majoritet på egen hand, och det får inte Socialdemokraterna heller – även om partiet skulle samarbeta med Vänsterpartiet. Anledningen är att Sverigedemokraterna sitter på sju av kommunens 45 mandat.

– Vi stänger inga dörrar och kan tänka oss att samarbeta med alla förutom Sverigedemokraterna, säger Katarina Hansson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 Örebro

Mer i ämnet