Göran Göhlin, ordförande i föreningen Gnosjöandans Näringsliv. Foto: SVT
Val 2018

Svårt att locka unga till industrin

Publicerad

Allt färre ungdomar i landet väljer att gå industritekniskt program på gymnasiet och behovet av kompetent arbetskraft inom industribranschen är stort. En anledning till detta är att det fortfarande finns fördomar om industrijobb, det menar flera representanter från näringslivet.

Göran Göhlin är ordförande i den ideella föreningen Gnosjöandans Näringsliv som bland annat har till uppgift att samordna medlemmarnas intressen och fungera som en länk mellan företagen och kommunen. Han menar att svårigheterna med att locka, framförallt unga till industrin, har mycket att göra med fördomar.

– Unga behöver komma ut på företag och titta. Det är inte stampat jordgolv, utan det är rent och snyggt och bra villkor. Det är modernt i dag och inte vem som helst kan sköta en styrd maskin, utan det fodras kompetens. 

Krävs mer än ett jobb

Ungdomar på industritekniska programmet i Gnosjö. Foto: SVT

För att visa upp sin verksamhet annordar företagen i Gnosjö besök där ungdomar får en inblick i hur moderna företag i dag fungerar. Men för att få mer arbetskraft till kommunen behövs mer än bara jobb, säger Göran Göhlin.

– Vi måste ha någonting att mer att locka med och det arbetar vi med. Det vi har är egentligen ett attraktivt boende. Man anställer ju en hel familj på ett sätt, och för att få ungdomarna att stanna kvar då måste det vara attraktivt runt om kring. Det är ett måste att få till.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Val 2018 - Jobb

Mer i ämnet