Nadine Mugisha, Gällivare. Foto: SVT

Nadine fick jobb direkt – här får utrikesfödda arbete snabbast

Uppdaterad
Publicerad

Ju snabbare nyanlända kommer i jobb, desto fler och desto snabbare kommer de att kunna bidra till välfärdens finansiering genom att börja betala skatt menar regeringen.

Men det är inte lätt för nyanlända att få jobb och arbetslösheten är hög, men det finns undantag.

När många stora kommuner i södra Sverige tampas med höga arbetslöshetssiffror så ser det annorlunda ut i Norrbotten och framförallt i Gällivare.

Val 2018 – #dinröst

Nadine Mugisha arbetar på hemtjänsten i Gällivare. Hon fick jobb redan under utbildningen.

– Jag gick i skolan och jobbade samtidigt som vikarie. Efter det gick jag undersköterskeutbildningen och sedan sökte jag jobb. Jag fick jobb på en gång, säger Nadine Mugisha.

Gällivare har Sveriges bästa arbetsmarknad för utrikesfödda. Det visar unika siffror som SVT tagit fram.

– Det är kul att vi är bra och det är ännu roligare att vi är bäst, säger Lena Rantakyrö, personalchef Gällivare kommun.

Arbetskraftbrist

Enligt flera avdelningschefer inom Gällivare kommun skulle det vara svårt att klara bemanningen inom vård omsorg om man inte hade nyanlända eftersom det är stor arbetskraftsbrist i Gällivare.

Samtidigt kan de nyanlända komma in i det svenska samhället. Det är en ”win-win situation”, menar Lena Rantakyrö, Gällivarekommun.

– Det är klart, de nyanlända blir snabbare integrerade i samhället när de får jobb och kommunen får arbetskraft som vi så väl behöver.

”Gick snabbt att få jobb”

Även Desire Karikurubu arbetar på hemtjänsten i Gällivare. Men innan han fick jobbet på hemtjänsten fick han kämpa. I nio år bodde han i Norrköping utan att få ett jobb.

– Men det gick snabbt att få jobb i Gällivare, säger Karikurubu.

Hur trivs du?

– Jättebra.

Satsningar görs

En bidragande orsak till varför Gällivare har lyckats är olika satsningar och  projekt.

Till exempel har man ett avtal med arbetsförmedlingen som innebär att de nyanlända får extra tjänster eller praktik där man går bredvid dom fastanställda för att lära sig och få arbetslivserfarenhet.

I och med det är tanken att de lättare kunna komma in på arbetsmarknaden. En annan satsning är språkutveckling.

– Vi är en ganska liten kommun, så om vi lyckas så kan väl kanske de större kommunerna också lyckas, säger Lena Rantakyrö.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet