Foto: Arkivbild/TT

Svårt för småpartier i årets val

Uppdaterad
Publicerad

Det är 40 partier som vill ta plats i en eller flera kommuner i Skåne efter valet. För ett 30-tal av dem kan det bli svårt att klara de nya partipärrarna.

I årets val krävs två procent av rösterna för att komma in i små kommuner med en valkrets. I de större kommunerna med mer än en valkrets krävs tre procent, liksom i landstinget.

 – De minsta partierna kommer att åka ut i år, konstaterar statsvetare Mikael Sundström vid Lunds univeristet.

Val 2018 Skåne

Han säger att det finns partier som har bestämt sig för att inte ställa upp i valet på grund av de ny partispärrarna.

– De tycker inte det är lönt att ställa upp, säger Mikael Sundström.

Många vill in

De etablerade partierna Socialdemokraterna, Vänsterpartiet, Miljöpartiet, Liberalerna, Centern, Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna finns på listan över de partier som ställer upp i de skånska kommunalvalen i år. Förutom dem finns ytterligare 32 partier som vill komma in.

I landstingsvalet ställer de som finns i riskdagen upp samt ytterligare fem partier.

Vad är syftet med de nya spärreglerna?

– Man vill ha ordning och reda i kommunerna. Med färre partier är det lättare att hitta fungerande majoriteter, säger Mikael Sundström.

Han säger att det blir svårt för småpartierna att ta sig in i kommunernas beslutande församlingar, inte bara på grund av spärreglerna.

– Normalt sett har man draghjälp av partierna på riksplanet, men det har inte småpartierna. Det gör det dubbelt så svårt för dem i det här valet, säger Mikael Sundström.

Partispärrar

• För att få vara med i fördelningen av mandat till riksdagen måste ett parti ha fått minst 4 procent av rösterna i hela landet eller 12 procent av de godkända rösterna i en av valkretsarna. 12-procentsregeln finns till för att ett parti som har fått många röster i en riksdagsvalkrets också ska kunna delta i mandatfördelningen.

• I fördelningen av mandat till landstingsfullmäktige måste ett parti ha fått minst 3 procent av rösterna i hela landstinget.

• I fördelningen av mandat till kommunfullmäktige måste ett parti ha fått minst 3 procent av rösterna för kommuner som är valkretsindelade och 2 procent för kommuner som inte är valkretsindelade.

• I val till Europaparlamentet är hela Sverige en enda valkrets. För valet till Europaparlamentet gäller samma spärr som vid riksdagsvalet, det vill säga 4 procent.

Källa: Valmyndigheten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 Skåne

Mer i ämnet