Patrick Wikner(SD) är en av fem sverigedemokrater i Örnsköldsviks kommunfullmäktige. Foto: Jennie Johansson/SVT

SD i Örnsköldsvik: ”Vi är inga politiker”

Uppdaterad
Publicerad

Sverigedemokraterna gick framåt i flera kommuner i Västernorrland efter valet. I Örnsköldsvik utökade de sina mandat från tre till fem.
Med en ny gruppledare och flera nya namn på listan förbereder man sig nu för att ta plats i kommunfullmäktige.

I slutet av förra mandatperioden uteslöts fem medlemmar ut Sverigedemokraterna i Örnsköldsvik. Bland annat sade den tidigare gruppledaren Ronny Edlund att man i Örnsköldsvik kände sig motarbetade av distriktet när det gällde bildandet av en kommunförening.

Från distriktets företrädare sades inte så mycket och medlemsutskottet meddelade i stället att det handlade om felaktigt uppträdande och delningar i sociala medier som inte var förenliga med partiets åsikter.

Samarbetet med distriktet

Men den nye gruppledaren för Sverigedemokraterna i Örnsköldsvik, Patrick Wikner, säger att han inte vet så mycket om det, men att det är lugnare nu.

– Det var inte riktigt ordning innan, och det var lite si och så med möten och medlemskap. Men nu har medlemsutskottet har sagt sitt, och jag vet inte helt säkert vad det beror på, men nu känns det bättre i gruppen, säger Patrick Wikner.

SVT: Hur är samarbetet med distriktet?

– Samarbetet med distriktet är bra. Vi pratade om en kommunförening innan valet, men då sa vi ”nej att det klarar vi nog inte av”, utan det skulle vi ta efter valet om det skulle gå bra för oss.

Nya ledamöter i kommunfullmäktige

En av fem ledamöter har tidigare erfarenhet från kommunfullmäktige och det är Arne Lindberg från Långviksmon som satt i fullmäktige förra mandatperioden. Patrick Wikner är en av de fyra nya.

– Vi är ganska oprövade allihopa och vi är inga politiker, vi kommer från arbete, är pensionärer och sjukpensionärer.

Ta plats i nämnder

SVT: Hur stor chans har ni att påverka politiken i Örnsköldsvik?

– Det vet jag inte, det får vi se. 2014 kom vi inte med i nämnderna, i år ska vi se till så att vi får vår del och vara pålästa innan första mötet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

val 2018 Örnsköldsvik

Mer i ämnet