Svetsaren som beskrivs som en ”gudagåva”

Uppdaterad
Publicerad

För många nyanlända är det språket och bristen på jobb som sätter hinder i vägen, men för Safwan Alheik från Syrien var det raka spåret in på den svenska arbetsmarknaden. Nu beskrivs han som en gudagåva av sin arbetsgivare.

Han tillhör den grupp som har svårast att få jobb. Medan fyra procent av de som är födda i Sverige  är arbetslösa är det hela 20 procent av de utrikesfödda som går utan jobb.

Från krigets Syrien

Safwan Alheik flydde inbördeskriget i Syrien och den förödda storstaden Homs 2014 och hamnade i arbetslöshetskön i Timrå och där blev han en siffra i statistiken. Och så kunde det ha fortsatt i år efter år. Nyanlända har det svårt på arbetsmarknaden. Efter tre år i Sverige är det bara en av två som fått jobb.

Val 2018 – #dinröst

Men i Safwan Alheiks fall blev det inte så. Det började med ett tips till företagaren Jan-Erik Iversen i Essvik söder om Sundsvall. Ett privat arbetsförmedlingsföretag som arbetar med matchning av arbetslösa hörde av sig och berättade om en duktig svetsare som kanske kunde vara något.

”En gudagåva”

Safwan Alheik skulle enligt planerna slussas ut i kommunal sysselsättning när chansen dök upp:

– Han fick testa och det var klockrent redan från start. Efter en provanställning på tre månader fick han fast jobb på firman, berättar Jan-Erik Iversen.

Tio år i oljeindustrin

Safwan Alheik beskrivs nu som en ”gudagåva” av sin chef. Svetsare är ett bristyrke och Safwan Alheik hade tio års erfarenhet från oljefälten och oljeindustrin i mellanöstern. På jobbet har han sedan fått arbetskamrater och chans att utveckla sin svenska.

– Jag trivs jättebra och har fått ett bättre liv med kompisar och arbetskamrater. Språket är svårt men det finns inget annat att göra än att lära sig steg för steg, säger han.

Bättre matchning

Det verkstadsföretag som Jan-Erik Iversen leder har rekryterat flera svetsare bland nyanlända. Han är själv aktiv inom organisationen Företagarna och är kritisk till hur arbetsförmedlingen klarar matchningen. Det går att gräva guld bland nyanlända, säger han, men det bygger på att företagen får kännedom om individernas kompetenser och förmåga.

– Här finns mer att göra. Det arbetet kan bli effektivare,  menar Iversen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet