Foto: TT/SVT

SVT erfar: Centerpartiet väljer S före Alliansen

Uppdaterad
Publicerad

Centerpartiet i Karlskrona säger nej till att återbilda alliansen och ja till att fortsätta styra blocköverskridande med Socialdemokraterna. Det beslutades under tisdagskvällen, erfar SVT Nyheter Blekinge.

Centerpartiets lokala ledning samlades under tisdagskvällen för att bestämma hur partiet vill att Karlskrona ska styras de kommande fyra åren: i borgerlig allians i minoritet eller ett utvidgat majoritetsstyre med Socialdemokraterna.

Enligt vad SVT Nyheter Blekinge erfar landade partiet i beslutet att fortsätta samarbetet med Socialdemokraterna och försöka hitta en majoritetslösning.

Val 2018 Blekinge

– Vi var en helt enig grupp men jag vill inte berätta vilket beslut vi har fattat. Det kommer jag att meddela de berörda under onsdagen, säger Ingrid Hermansson (C), kretsordförande Centerpartiet.

Nobbar Alliansen

Detta innebär att Centerpartiet nobbar oppositionsrådet Camilla Brunsbergs (M) förslag att allianspartierna skulle styra i minoritet.

Hur ser du på den kommande mandatperioden?

– Jag tycker det ska bli jättespännande och vi har goda förhoppningar att få stort inflytande för vår politik, säger Ingrid Hermansson.

Under den här mandatperioden har Centerpartiet, Liberalerna och Socialdemokraterna styrt tillsammans och att styra i majoritet är något som Ingrid Hermansson tidigare på onsdagen lyfte fram som viktigt.

– Personligen tycker jag att vi alltid ska eftersträva ett majoritetsstyre. Det är tryggare och är vad jag föredrar. Jag har själv styrt i minoritet och är väl medveten om vilka svårigheter som det innebär, när man tvingas lyfta ut olika ärenden på sittande möten. Centerpartiet är ett parti som står för ordning , reda och stabilitet, sa Ingrid Hermansson, tidigare på onsdagen.

Officiellt besked imorgon

Efter valet föreslog Socialdemokraterna en utvidgad koalition med Centerpartiet, Liberalerna och Kristdemokraterna. De två sistnämnda partierna har dock hittills nobbat det erbjudandet till förmån för alliansen.

Officiellt besked väntas från Centerpartiet under onsdagsförmiddagen.

– Det vore fel av mig att redan nu berätta vad vi har beslutat. Jag känner ett ansvar att få tala med de två stora partier som sträckt ut handen först, säger Ingrid Hermansson.

Förhandlingar med berörda partier inleds i nästa vecka.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 Blekinge

Mer i ämnet