Tenstaskola sticker ut i området – håller resultaten uppe

Uppdaterad
Publicerad

Det är stor skillnad i resultat mellan Stockholms stads olika skolor. På Enbacksskolan i Tensta har man, till skillnad från närliggande skolor, lyckats hålla gymnasiebehörigheten uppe.

Enbacksskolan ses som ett positivt exempel i området. Samtidigt som närliggande Rinkebyskolan och Hjulsta grundskola haft fallande resultat de senaste fem åren ligger Enbacksskolan kvar på samma nivå, 85 procent klarar sig vidare till gymnasiet, vilket är på samma nivå som Stockholms stads totala andel.

– Jag tror att det beror mycket på hur lärarna är, de gör det roligt för oss att plugga. Och då vill man gå framåt istället för att stanna här, säger Esrom Abraham som går i åttonde klass.

Rektorn Caroline Claorac lyfter sammanhållning som en avgörande faktor.

– De som jobbar här vill gärna jobba kvar, man är många vuxna runt barnen, det är små klasser, man känner alla, säger hon.

F-9 skapar trygghet

Enbacksskolan är till skillnad från andra skolor i området både låg-, mellan- och högstadium. Det skapar en trygghet för eleverna tror Caroline Claorac.

– Vi har jobbat mycket med faddersystem, de äldre barnen äter med de yngre barnen och tar hand om dem. Många är syskon.

Yasemin Gul som går i åttonde klass är en av eleverna som gått här sedan skolstarten.

– Det har blivit som ett andra hem för mig efter som jag har varit här i åtta år nu, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Val 2018 - Skola

Mer i ämnet