Tre lokala partier vill styra i sörmländska kommuner

Uppdaterad
Publicerad

286 partier ställer upp i kommunvalen runt om i Sverige, och många av dem finns bara i en enda kommun. Tre av dessa lokala partier finns i Sörmland.

Det är de etablerade partierna Strängnäspartiet och Vingåkerspartiet (tidigare Vägen till livskvalitet) som återigen ställer upp i sina respektive hemkommuner. Båda har suttit i fullmäktige under flera mandatperioder, och under en tid även innehaft makten. Under den senaste mandatperioden har de dock varit i opposition.

Skolan viktig

För Vingåkerspartiet är det skolan som är den viktigaste frågan. Partiet vill samla resurserna till klassrummet, inte till administration och ledning, så att eleverna får bästa möjliga förutsättningar att utvecklas.

Val 2018 Sörmland

Även Strängnäspartiet är engagerat i skolfrågan. Partiet har stöttat M och S i deras arbete med att lägga ner flera Strängnässkolor för att samla resurserna till färre men större enheter. En annan viktig fråga är att utveckla området Visholmen i centrala Strängnäs.

Lämnade SD

I Flen finns nystartade Rättvisa i Flen med Per Grönlund, som hoppat av Sverigedemokraterna, i täten. Partiet har fyra kandidater på sin lista och hoppas ta sig in i kommunfullmäktige och kommunstyrelsen. Partiets hjärtefrågor är att förändra det demokratiska systemet så att oppositionspolitiker får mer att säga till om, och att sänka politikernas arvoden.

Håkan Bertilsson (STRP), Martin Larsson (VTL) och Per Grönlund (RIF) Foto: Otilia Bogen

Enligt Folke Johansson, professor emeritus i statsvetenskap vid Göteborgs universitet, är det inte mycket som krävs för ett litet parti att ta sig in i kommunfullmäktige. 

– Det är ganska lätt att få ihop tillräckligt många röster i en mindre kommun. Oftast kommer man långt med bara bekantas bekanta, säger han.

Lätt att halka ut igen

Desto svårare är det att hålla sig kvar.

– Det är vanligt att de inte blir så långlivade i fullmäktige. När man bildar ett parti kan man locka till sig väljare från hela den politiska skalan. Men i fullmäktige måste de ta ställning till en del höger–vänster-frågor, och då tappar den ena sidan av väljarskaran ofta förtroendet, säger Folke Johansson.

Några tidigare lokala partier som lyckats ta sig in i kommunfullmäktige i sörmländska kommuner är Mariefredspartiet, Alternativ 2000 och Trosa radikaler.

Därför är klimatet gynnsamt för nya partier

Enligt professor emeritus Folke Johansson finns det framför allt tre anledningar till att det blivit lättare att starta små partier:

Ny teknik, till exempel sociala medier, gör det lättare att organisera människor och nå ut till folk.

Människor är mer angelägna att byta parti i dag.

Det finns en allmän skepticism mot de redan etablerade partierna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 Sörmland

Mer i ämnet