Det nya partiet Hela Vara kommuns bästa lyckades vinna mandat i kommunvalet 2018. Foto: Provat
Val 2018

Tre nya partier har tagit sig in för att påverka politiken

Publicerad

Demokraterna i Göteborg är inte det enda nya partiet inför årets val som har lyckats i Västra Götalands län. Ytterligare två nya partier har vunnit mandat i kommunerna.

Demokraterna i Göteborgs kommun, Stenungsundpartiet i Stenungsunds kommun och Hela Vara kommuns bästa i Vara kommun. Det är Västra Götalands läns nya partier med mandat. Hela Vara kommuns bästa (HVKB) fick 9,6 procent av rösterna i Vara och vann fyra av 45 mandat.

– Vi är väldigt nöjda med det resultatet, fyra mandat är fantastiskt bra. Vi startade partiet för nio månader sedan och vi har känt ett starkt stöd runt om i kommunen för vår politik, säger partiets ordförande Mikael Lidén.

Stora förändringar i fullmäktige

Partiet bildades som en protest mot kommunens satsning på stort kulturbyggprojekt. HVKB ville hellre satsa pengarna på skolorna som de anser har stora behov av att rustas upp. S, C, V, MP har under denna mandatperiod haft en allians och utgjort majoriteten i Vara kommun, men har i och med söndagens val förlorat den positionen.

– Det får väl bli en diskussion med övriga partier hur man löser situationen och så får vi se. Själv har jag en förhoppning om att bilda en Allianskonstellation med de borgerliga partierna, säger Mikael Lidén, som tidigare har representerat Centerpartiet.

Nytt parti på Bohuskusten

I Stenungsund har Stenungsundpartiet vunnit tre mandat i kommunen och fick 5,4 procent av rösterna. Partiet startades 2017 efter interna strider inom Moderaterna gällande en tvist om huruvida Nya Stenungsunds arena skulle ha en restaurang med eller utan alkoholtillstånd. Sex politiker lämnade och startade till slut eget parti.

– Det är kanonkul, jag är jätteglad. Vi har gjort det här med våra egna fötter, vi hade inte kunnat gjort mer, säger Helena Järpsten, ordförande i partiet.

Under denna mandatperiod har de politiska vildarna röstat med den rödgröna oppositionen, men Helena Järpsten vill inte skriva in sig in något block utan fokusera på annat.

– Vi är inget politiskt parti på det sättet, vi har ingen ideologi, vi tycker att sakfrågorna är viktigast. Vi stödjer det förslag vi tycker är bäst, oavsett vilket parti det kommer ifrån.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Val 2018 Väst

Mer i ämnet