Så skiljer sig brottsligheten åt i Eskilstunas ”utsatta” områden. Foto: SVT

Tre områden dominerar brottsligheten i Eskilstuna

Uppdaterad
Publicerad

Tre områden dominerar brottsligheten i Eskilstuna. Här bor flest kriminella och boende skräms till tystnad. Det visar SVT:s granskning.

Tre stadsdelar i Eskilstuna pekas ofta ut som problemområden. Det är Fröslunda, Lagerberg och Skiftinge. Samtliga finns på polisens lista över utsatta områden, där kriterierna är låg socioekonomisk status och kriminellt inflytande över lokalsamhället.

Nästan 40 procent av alla våldsdömda

SVT har granskat hur många av kommunens dömda brottslingar som kommer från stadsdelarna. Resultatet är tydligt. 33 procent av alla Eskilstunabor som dömdes för narkotikabrott förra året kommer härifrån. När det gäller våldsbrott är siffran ännu högre: 38 procent.

Val 2018 Sörmland

Det trots att områdena tillsammans inte utgör mer än drygt 16 procent av kommunens befolkning.

Andra områden som sticker ut i statistiken är Årby och Nyfors.

Acceptans för brottslighet

– Det finns en större acceptans för kriminalitet i de så kallade utsatta områdena än i vanliga svenska områden, säger Terence Fell.

Han är forskare vid Mälardalens högskola och har specialstuderat hur olika områden i Eskilstuna har utvecklats under tid. Enligt honom har bostadsmarknaden gjort att låginkomsttagare och arbetslösa trängts ihop i några få områden. Något som gjort att kriminaliteten och acceptansen för kriminalitet ökat.

– Man ser det som en överlevnadsmekanism.

Svårt att få folk att vittna

Polisen arbetar sedan en tid tillbaka med riktade insatser mot stadsdelarna. Men det arbetet försvåras av att många i områdena inte vågar vittna när de ser brott.

– Om någon i periferin pratar, då tystar man den. Det gör så att det är svårt att få människor att prata med polisen. Och det är en källa till stor känsla av otrygghet i de här områdena, säger Thomas Bergqvist, kommunpolis i Eskilstuna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 Sörmland

Mer i ämnet