Ellen Vänerlind är sjuksköterska på intensivvårdsavdelningen, IVA, i Halmstad. Foto: SVT

Trots nattjobb – här är sköterskorna pigga och nöjda

Publicerad

Friare val av arbetstid. Det är en modell som funnits på prov i fyra år för intensivvårdspersonalen i Halmstad. Piggare personal och inget behov av bemanningsföretag är några av effekterna. Nu blir modellen permanent.

Ellen Vänerlind är sjuksköterska på intensivvårdsavdelningen, IVA, i Halmstad. Hon har själv valt att ha 12 nattpass på 10 veckor, vilket innebär att hon får 30 timmar arbetsvecka men ändå jobbar heltid.

– En förkortad arbetsvecka innebär tid för återhämtning. Man är piggare här på jobbet och när man är hemma, säger Ellen Vänerlind.

Val 2018 – #dinröst

Andra ser positivt på den nya modellen ur en annan synvinkel.

– När jag började jobba här var jag tvungen att jobba nätter. När den här modellen etablerades är det så många som vill jobba nätter att jag slipper, säger sjuksköterskan Lotta Klerhall.

Ingen bemanningspersonal

Modellen – som Region Halland nu gjort permanent – har personalen själv tagit fram tillsammas med fack och ledning. Den handlar i stora drag om att personalen väljer om de vill jobba färre nätter och ha längre arbetsvecka, eller fler nätter och kortare.

Det har gett flera ringar på vattnet. Sedan projektet inleddes i april 2014 har IVA i Halmstad inte behövt ta in någon bemanningspersonal. Under 2013 utgjorde bemanningspersonal en kostnad på omkring 600 000 kronor.

– Det allra viktigaste är att vi har en bemanning som vill stanna och vi kan också lättare nyrekrytera. Det finns även ett antal personer som jobbat här tidigare som nu kommit tillbaka, säger Gunilla Sternheden, avdelningschef på IVA i Halmstad.

Många slutade

Annat var det för fyra år sedan, enligt enhetschefen Lisa Ottosson. Det var många som slutade. Personalen fick inte tillräcklig återhämtning och orkade inte jobba sina nätter.

– Det gör ju att man inte trivs lika bra och orkar heller inte lägga energi på varandra och gemenskapen i gruppen. Det gör vi i dag, säger Lisa Ottosson, enhetschef på intensiv och uppvakningsavdelningen.

Vad innebär det här för patienterna?

– Har man en nöjd personal, som är utvilad och har ork att vara engagerad, bidrar det såklart till en patientsäkerhet, säger Lisa Ottosson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet