Trots tappat mandat – politiker i Västerbotten nöjda

Publicerad

Totalt sett tappade Västerbotten ett mandat i riksdagen i årets val, men flera partier är ändå väldigt nöjda med resultatet. Centerpartiet, Moderaterna och Sverigedemokraterna tycker alla att de gjorde ett bra val i Västerbotten.

Centerpartiet och Sverigedemokraterna gick båda framåt med över tre procentenheter bland länets väljare när det gäller riksdagsvalet, och båda partierna får också ett mandat från Västerbotten i riksdagen.

– Jag är självklart hedrad, det känns fantastiskt bra. Objektivt sett så gjorde ju SD ett bra val, säger Jonas Andersson (SD) som är nykomling i riksdagen.

Val 2018 Västerbotten – Efterspelet

– Vi ökade i princip i alla kommuner i Västerbotten och det är ett bra betyg tycker jag, säger Helena Lindahl (C).

S tappar ett mandat

Socialdemokraterna tappar ett länsmandat och får nu fyra representanter i riksdagen.

– Det känns otroligt spännande och ärofullt, säger Åsa Karlsson (S) som är ny riksdagsledamot från Västerbotten.

– Det är klart att vi är besvikna över resultatet, vi ska sätta oss och göra en analys vad det beror på, säger Isak From (S).

Riedl (M): ”Är jättestolt”

From konstaterar också att det nu blir viktigt för de partier och partier som lovat att jobba för lands- och glesbygd att leverera, oavsett vilket parti man tillhör, nu när länet har en representant mindre.

På den punkten för han medhåll av Edward Riedl (M), som gläds över att hans parti nu får två länsmandat i riksdagen.

– Jag är jättestolt över det vi lyckats med i Västerbotten. Nu är det jätteviktigt, om vi får en Alliansregering, att vi levererar på löftena, säger Riedl.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 Västerbotten – Efterspelet

Mer i ämnet