Förbättrar statistiken. Hala Sakr som bor i Skutskär siktar att gå från arbetslös till jobb vid årsskiftet Foto: SVT

Tufft för utrikesfödda i Älvkarleby

Uppdaterad
Publicerad

De unga och de utrikes födda i Älvkarleby kommun har det tuffast att få jobb. Mindre än hälften av nysvenskarna i kommunen förvärvsarbetar.

Hala Sakr kom med sin familj från Syrien 2016. Hon jobbar hårt för att gå från arbetssökande till förvärvsarbetande. Bland de utrikesfödda i Älvkarleby kommun är det bara 45 procent som har jobb.

– Insatser som på något sätt syftar till att öka kontakterna mellan arbetssökande och arbetsgivare och limma fast dem vid varann har visat sig ha positiva effekter, säger Olof Åslund, generaldirektör vid IFAU, Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering.

Val 2018 – #dinröst

Från turistnäring till sjukvård

Hala Sakr har jobbat med turistnäring och redovisning i Damaskus i Syrien. I december är hon färdigutbildad undersköterska.

– Jag måste försörja mig och min familj, svarar Hala Sakr på frågan varför det är viktigt för henne att få ett jobb.

Hur tror du att fler bland utrikesfödda kan skaffa sig ett jobb?

– Möjligheterna att utbilda sig i Sverige är goda, man kan läsa när man är 50 år gammal. Det gäller att kämpa och lära sig språket. Språket är nyckeln, säger hon.

Hala Sakr kom till Sverige 2016. Parallellt med svenskstudierna har hon utbildat sig till undersköterska.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet