Helena Proos (S) från Enköping, Marie Willén (C) från Heby, Jacob Spangenberg (C) från Östhammar och Erik Pelling (S) från Uppsala svarar på era frågor om trygghet. Foto: SVT
Val 2018

Tyck till och ställ dina frågor om trygghet

Uppdaterad
Publicerad
Hur är det med belysningen vid stationen i Heby? Behövs det fler bevakningskameror i Uppsala? Hur mycket pengar satsar man på att förbättra den fysiska tryggheten i Östhammars kommun?

I dag har vi politikerna och kommunalråden Marie Willén (C) från Heby, Jacob Spangenberg (C) från Östhammar och Erik Pelling (S) från Uppsala och Helena Proos (S) från Enköping på redaktionen. Mellan klockan 10 och 12 svarar de på dina frågor om trygghet. Välkommen in i chatten!

SVT rapporterade · Politikerna svarar om trygghet – ställ dina frågor

09.46
Hej och välkomna till SVT Nyheter Uppsalas chatt om trygghet. Politikerna är på plats och gör sig redo. Välkomna att tycka till och ställa era frågor – både de som handlar om er kommun och mer allmänna!
10.04
Och vi drar i gång här med att  politikerna, som alltså är kommunalråden Helena Proos (S) från Enköping, Erik Pelling (S) från Uppsala, Marie Wilén (C) från Heby och Jacob Spangenberg (C) från Östhammar, får berätta om de viktigaste trygghetsfrågorna i sina respektive kommuner.
Att man ska kunna känna sig trygg på Uppsalas gator och torg är den viktigaste trygghetsfrågan för mig och Socialdemokraterna just nu. Gängkriminaliteten ska pressas tillbaka. Gottsunda ska bort från polisens lista över särskilt utsatta områden.
Vårt fokus i Enköping är att jobba via tryggare Enköping där arbetar vi i samverkan kommun och polis. Vi har löpande kontakt för att alltid ha senaste uppdateringarna och vara överens om vem gör vad. På detta sätt så är vi ständigt aktiva och har inte för långa löptider 
Att komma till rätta med stölder som under vissa perioder sker i kommunen. Framför allt landsbygden och fritidshusområden är periodvis särskilt utsatta.
Ett av våra övergripande mål är att vi ska vara en trygg och säker kommun. Människor ska känna sig trygga i sin vardag. De ska veta att de kan få den service och det stöd de behöver när det är aktuellt. Det kan handla om behov av en förskoleplats, hemtjänst eller kontakt med polis..
10.05
Kenneth Nordström i Uppsala har en fråga om tryggheten på gatorna.
Under lång tid har det investerats för lite i Uppsalas trygghet. För få poliser har utbildats och utvecklingen i vissa stadsdelar har länge gått åt fel håll. Det har vi bestämt oss för att ändra på. Nu utbildas fler poliser, straffen höjs, vi har satt in kommunala ordningsvakter, fler trygghetskameror och vi prioriterar satsningar på skola, ungdomsjour och arbete framför skattesänkningar. Mycket arbete återstår men jag och Socialdemokraterna kommer att göra det som krävs för att Uppsala ska vara tryggt.
Hej igen Kenneth! Otryggheten i city och på andra håll i Uppsala är något jag tar på största allvar. Sedan förra sommaren har vi landets största område för patrullerande ordningsvakter. Det har haft effekt och vi behöver fortsätta med det. Det arbetet kompletteras med trygghetskameror på strategiska platser. Även kommunens ungdomsjour som har har personal ute om kvällarna såväl i city som på andra håll gör en viktig insats för att öka tryggheten. Det här åtgärderna och även andra åtgärder vidtas i nära samarbete med Uppsalapolisen. Det är när vi jobbar tillsammans som vi får störst effekt.
10.17
Erik Pelling, Socialdemokraterna har satsat på ordningsvakter i Uppsala - vad har det givit för effekter så här långt? Övriga kommunalråd - hur förhåller ni er till ordningsvakter?
Jag har personligen inte något emot idén om ordningsvakter. Det finns idag inte något behov av vakter på allmän plats i Östhammars kommun. Skulle det vara nödvändigt får vi ta ställning till det då.
Det har haft en väldigt positiv effekt. Polisen är väldigt nöjda med den hjälp de har fått och den utvärdering vi själv har gjort har varit väldigt positiv. Utvärderingen visar att verksamheten har varit mycket uppskattad av allmänheten och näringsidkare i city. Vi kommer att fortsätta med patrullerande ordningsvakter i city och förbereder för det även i Gottsunda.
 
 
 
Vi är inte i ett läge idag där vi tror att det skulle vara lösningen på våra problem, vi har inte något speciellt ställningstagande för eller emot utan vi jobbar strategiskt i varje sakfråga och än har vi inte sett att det skulle vara lösningen.
Heby kommun är en trygg kommun och har inte behov av ordningsvakter kontinuerligt. Men det uppstod viss oro i Heby samhälle i slutet av förra året och då satte vi in ordningsvakter under en kort period.
10.18
Ina Granlund har en fråga till politikerna.
i Östhammars kommun är detta i dagsläget helt en fråga för polisen. Om kommunen behöver engageras, så har vi nära och omfattande kontakter med polisen.
Hej Ina! I Uppsala har vi etablerat ett nära samarbete mellan kommunen och polisen för att förebygga gängbildning och för att itu med de gängbildningar som finns. Kommunens socialtjänst och ungdomsjour är en väldigt viktig och effektiv del av det här arbetet. Den handlingsplan med 89 åtgärder för att få bort Gottsunda från polisens lista över särskilt utsatta områden är en annan viktig del av kommunens insatser. Uppsala ska inte ha någon utsatt stadsdel. Grogrunden för gängen ska väck.
10.21
Vad har ni för inställning till kameraövervakning? Fins det platser Heby, Enköping, Östhammar och Uppsala där det kan bli aktuellt att sätta upp kameror?
Enköpings kommunfullmäktige har sagt att kameror absolut kan vara ett alternativ men då ska det beslutas i den samverkan vi har i projektet tryggareEnköping. 
I dagsläget inte. Om polisen ser ett sådant behov, är jag själv positiv till att använda det verktyget. 
Det är ett nödvändigt och bra verktyg. Vi har trygghetskameror på Resecentrum i Uppsala och vi håller just nu på med att sätta upp kameror på strategiska platser i Gottsunda. Det är ett arbete vi gör i samarbete med polis och fastighetsägare.
Bedömer polisen att det skulle behövas skulle vi vara beredda att pröva det. I nuläget är det inte aktuellt i Heby kommun.
10.27
Hej!
Jag undrar varför polisen inte bryr sig mer om vardagsbrott. Jag fick min cykel stulen dagtid i centrala Uppsala. Hittade sedan delar av cykeln slängda, men fick svar från polisen att det inte fanns resurser att komma och göra en brottsplastundersökning. Hur är er syn på att polisens uppklarande av vardagsbrott?
Det är viktigt att polisen prioriterar "vardagsbrott", för medborgarnas förtroende. Det är svårt att veta exakt hur polisen prioriterar, men det har ett ansvar även för att ta itu med dessa frågor. Men staten måste verkligen också prioritera övriga delar av rättsväsendet som åklagare och domstolar.Annars kan inte brotten beivras.
Polisen i Uppsala gör ett fantastiskt arbete men de behöver bli fler. Nu utbildas rekordmånga poliser och två nya polishögskolor har inrättas. Polismyndigheten har också fått extra resurser för att kunna förbättra arbetsvillkoren för sina anställda. I väntan på fler poliser hjälper kommunen till med patrullerande ordningsvakter.
Att bli utsatt för brott är tufft oavsett vad det gäller, att polisen gör sina prioriteringar kan man förstå men det är inte okej att bli helt bort prioriterad. Vardagsbrotten måste också prioriteras även om det kan finnas andra brott som ska prioriteras först. Om vi ska skapa ett tryggt samhälle där vi har tilllit till systemet så måste också myndighet finnas där för att visa att man tar alla brott på allvar .
Jag anser att det är viktigt att klara upp vardagsbrotten men förstår att polisen måste prioritera. Det är förstås i första hand viktigt för den som drabbas. Men jag tror också att löser polisen vardagsbrott så kan det stoppa folk som begår brott att fortsätt med det.  
10.29
Min dotter vågar inte gå hem själv genom stan efter tio-tiden. Det gör mig så arg. Ska det va så?
/Undrar orolig pappa
Nej så ska det inte vara. Samhället måste bli starkare för att Uppsala ska bli tryggt. Den utveckling vi sett i Sverige och Uppsala med ökad otrygghet måste vi vända. Vi socialdemokrater satsar på fler poliser, ordningsvakter och trygghetskameror samtidigt som vi arbetar förebyggande med investeringar i skola, arbete och ungdomsjour. För oss går det före stora skattesänkningar.
10.31
Jag tycker att mycket av den otrygghet som det hela tiden tjatas om är upplevd. Inte baserad på faktiska siffror om rån eller liknande. Och att det sen ska fattas massa beslut pga det. Tänker ni fatta beslut efter känslor eller rena fakta?
Vi är noga med att basera våra beslut på fakta. Otryggheten, inte minst bland unga kvinnor, har ökat. Det är inte ok. Ordningsvakter, trygghetskameror, ungdomsjouren och nattvandrare samt det nära samarbetet med polisen och andra myndigheter är viktiga och effektiva sätt att öka tryggheten.
Det är jätteviktig att vi fattar beslut på fakta, men om man har en känsla av otrygghet så hämmar det ens vardag och då måste vi se hur kan vi minska den känslan och få fler att känna trygghet.
Du  har verkligen en poäng här. Enskilda personer kan uppleva en otrygghet, men frågan är hur helheten ser ut. Fakta är att en del brott minskar, andra ökar. Frihet från brott är viktigast. Brottstatistik är viktig och den följer vi noga tillsammans med polisen.
Beslut ska fattas på fakta. Vi lever i ett tryggt land. Och Uppsala län upplevs enligt Nationella Trygghetsundersökningen som truggt.
10.34
Hej!
Det var tidigare väldigt stökigt vid resecentrum, jag tycker fortfarande att det känns lite olustigt att gå där kvällstid. HUr känner ni som ansvariga politiker? Är det inte hemskt att man knappt vågar gå till och från sin tågstation i Sverige 2018?
Tacksam för svar.
Det är givetvis helt oacceptabelt! Kommunens socialtjänst och polisen har tillsammans lyckats bryta den negativa utvecklingen men vi måste fortsätta ligga på. Även åtgärder som trygghetskameror samt vitmålade tak och bättre belysning har haft effekt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Val 2018 Uppsala

Mer i ämnet