Lina Olsson, SSU i Lund, kandiderar till en plats i kommmunfullmäktige i årets val. Felix Solberg kom som bara 18 år gammal in i Lunds kommunfullmäktige för Moderaterna. Foto: SVT

Ungdomar rädda för att diskutera politik på nätet

Uppdaterad
Publicerad

De politiska ungdomsförbunden har svårt att få medlemmar och så har det varit i flera år. Men det betyder inte att ungdomar är ointresserade av politik. Däremot räds många att delta i debatter som förs på nätet.

– Det är jättetråkigt att fler inte vill engagera sig. Många är politiskt medvetna men det är ett för stort steg för dem att gå med i ett poltiskt ungdomsförbund. De stannar hellre hemma vid telefonen, säger Lina Olsson, som är med i Socialdemokraternas ungdomsförbund i Lund. Hon kandiderar till en plats i kommmunfullmäktige i årets val.

– Jag har sett saker som jag vill förändra och vill framför allt arbeta med jämlikhet inom olika områden, säger Lina Olsson.

Val 2018 Skåne

Hon tillbringar, som många i hennes generation, mycket tid vid mobiltelefonen och framför datorn. Där uttrycker ungdomar och unga vuxna vad de tycker och tänker, men de diskuterar ogärna politik. Det visar en rapport från Lunds universitet.

– Många upplever att debattklimatet är väldigt hårt och det är en anledning till att de inte uttrycker sina politiska åsikter på nätet. De är rädda för påhopp och liknande, säger Malena Rosén Sundström, lektor i statsvetenskap vid Lunds universitet och en av forskarna som skrivit rapporten.

Nils Gustafsson, forskare i strategisk kommmunikation, och Malena Rosén Sundström, forskare i statsvetenskap, båda vid Lunds universitet. Foto: Gunilla Fritze

Lätt vara hemsk på nätet

110 personer deltog i studien och många sa att de, av olika anledningar, tycker att det är svårt att uttrycka sina politiska åsikter i forum på nätet.

– En del har svarat att de inte är så insatta i politik och att de därför är rädda för att göra bort sig om de skriver vad de tycker, säger Malena Rosén Sundström.

Många av de som deltog i studien har svarat att de hellre vill diskutera politik med personer de känner och helst ”offline”.

– Det är lätt att skriva någonting hemskt om en person på nätet och som ung tjej vet man att man kanske inte får svar på sina politiska utspel utan för kommentarer om sitt utseende, säger Lina Olsson.

Lina Olsson, (SSU) i Lund Foto: Gunilla Fritze

Risk för hårdhudade politiker

Felix Solberg har erfarenhet av att arbeta politiskt. Han kom som rekordung, bara 18 år, in i Lunds kommunfullmäktige för Moderaterna.

Han har erfarenhet av och reagerar på klimatet i sociala medier.

– Jag undviker att diskutera politik i sociala medier för klimatet är inte hälsosamt. Jag har fått höra att jag är dum i huvudet och fått ta emot glåpord och svordomar, säger Felix Solberg.

Han förstår om unga människor drar sig för att engagera sig politiskt och ventilera sina åsikter i sociala medier. Han beklagar att det har blivit så och konstaterar att det finns en uppenbar risk att det bara är en viss typ av politiker som kommer att höras och synas på nätet.

– De som är rabiata och extremister kommer i större grad att känna att här kan vi påverka, säger Felix Solberg.

Felix Solberg (M) i Lund. Foto: Gunilla Fritze

”Risken är att vi bara får politiker som är bra på Instagram”

Han får medhåll av Nils Gustafsson, lektor i strategisk kommunikation vid Lunds universitet och medförfattare till rapporten ”Ungdomars politiska diskussion i sociala medier – hellre offline”.

– Risken är att vi bara får politiker som är bra på Instagram. De som är hårdhudade, de som inte bryr sig när de får mothugg och som har lätt för att sticka ut i bruset.

Han tillägger:

– Om vi bara har politiker av den personlighetstypen tror jag att vi förlorar på det i längden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 Skåne

Mer i ämnet