Maria Löfgren, rektor vid Lärarhögskolan vid Umeå universitet, utreder hur det ska bli enklare för obehöriga lärare att utbilda sig. Foto: SVT

Vill göra det enklare att läsa till lärare i glesbygd

Uppdaterad
Publicerad

Umeå universitet vill göra det enklare för obehöriga lärare i glesbygd att studera på distans.

– De kanske inte måste resa hit så ofta utan göra mer på distans, säger Maria Löfgren, rektor vid Lärarhögskolan vid Umeå universitet

Vid lärarhögskolan på Umeå universitet utreds just nu olika förändringar för att möta det skriande behovet av behöriga lärare och underlätta för de som vill utbilda sig.

– Under den här månaden ska vi redovisa det vi utreder när det gäller möjligheterna att förbättra lärarutbildningen för de som verkar i glesbygd, säger Maria Löfgren.

Val 2018 – #dinröst

Sneglar på andra högskolor

Förutom att anpassa utbildningen för de som bor långt borta talar man också om att de med en annan högskoleutbildning också ska kunna bli lärare genom en kortare utbildning där de läser pedagogik.

– Troligtvis kan utbildningen ha anpassats till hösten 2019, tror Maria Löfgren och nämner att man sneglar på liknande anpassningar som redan gjorts i Värmland och Dalarna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet