Valobservatörer kritiska: ”Hanteringen av valsedlarna måste förändras”

Uppdaterad
Publicerad

Allt för synliga valsedlar och för tidigt öppnade förtidsröster, så lyder de utländska valobservatörernas kritik efter att ha bevakat vallokaler i Stockholms alla stadsdelar.

– Valsystemet måste uppdateras för att fungera riktigt bra i framtiden, säger säger Amanda Valentin, biträdande generalsekreterare för Silc.

Det svenska valet passerade inte helt utan anmärkningar när de 57 utländska gäster som deltog i valövervakningen sagt sitt. Under söndagen bevakades 447 av Stockholms alla 563 vallokaler av totalt 86 stycken övervakare, som kontrollerade bland annat tillgången till valsedlar, möjligheten att välja valsedel utan insyn och trängsel i vallokalen.

Valbevakarna är inbjudna av Svenskt internationellt liberalt centrum (Silc) och kommer bland annat från Ukraina och Azerbajdzjan och Ryssland.

Val 2018 – #dinröst

”Finns flera problem med det svenska systemet”

Enligt Silc så uttryckte valobeservatörerna en glädje över att så många fick lägga sin röst utan dramatik vid de svenska vallokalerna men trots det så fanns det synpunkter på hur det svenska valet gått till.

– När man sammanställer våra observationer är det tydligt att det finns flera problem med det svenska systemet som bör åtgärdas. Framför allt reagerade de utländska valövervakarna på hur lätt det var att se hur folk skulle rösta, eftersom de flesta väljare tar valsedlar öppet utan att dölja sitt val, säger Amanda Valentin, biträdande generalsekreterare för Silc och huvudansvarig för insatsen.

Här är några av de internationella observatörerna som besökte vallokalerna i Stockholm. Deras uppgift är att granska hur röstningen går till och vad som kan göras bättre. Under valdagen träffade SVT observatörerna på Gubbängsskolan i Farsta. Foto: SVT

Familjeröstning

I vallokalen är det endast personer som inte kan göra ordning sin röst själv som får ta hjälp av en annan person bakom skärmen. Men trots att familjeröstning, att flera personer samtidigt går bakom skärmen för att lägga sin röst i kuvertet, har minskat sedan förra valet så anser observatörerna att valförrättarna bör få tydliga instruktioner om hur de ska agera om detta händer.  

– När det gäller familjeröstning så är vi besvikna att många valförättare var helt passiva och lät det ske utan att ingripa, säger Amanda Valentin.

Att familjeröstningen har minskat sedan förra valet kan bero på att förtidsröstningen har ökat enligt Amanda Valentin.

Kritik mot öppnade förtidsröster

Ett annat problem enligt valobservatörerna var att ytterkuverten till förtidsrösterna sprättades upp när vallokalen fortfarande var öppen och innan alla lösa valsedlar och kuvert avlägsnats.

– De är tillsagda att öppna och kontrollera att det är rätt antal röster i kuvertet innan klockan 20.00. Det fungerade förr. Nu är det många som förtidsröstar och det är inte bra för systemet att så många uppsprättade kuvert står i kartong efter kartong. I teorin kan någon byta ut en valsedel, säger Amanda Valentin.

”Valsystemet måste uppdateras”

Nu anser Amanda Valentin att det svenska valsystem måste ses över.

– Det system med enskilda valsedlar för varje parti bildades när det var mycket färre partier och bara ett val åt gången. Idag har vi tre val samtidig och personval -  det gör att vi har vuxit ur systemet, säger hon.

Om två veckor kommer valobservatörerna presentera sin slutgiltiga rapport om det svenska valet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet