Många utrikesfödda kvinnor utan jobb

Uppdaterad
Publicerad

Bland utrikes födda kvinnor är arbetslösheten nästan 15 procent. Det kan jämföras med inrikes födda kvinnor, där arbetslösheten ligger på strax under tre procent.

Betydligt färre utrikes födda kvinnor förvärvsarbetar i Sverige jämfört med utrikes födda män, framför allt under de första åren efter att man kommit till Sverige. Särskilt vanligt är det när det gäller kvinnor födda utanför Europa.

– Det är absolut inte bra, kvinnorna behövs på den svenska arbetsmarknaden, säger Tomislavka Barisic, tillförordnad enhetschef på Arbetsförmedlingen.

Val 2018 – #dinröst

Det finns flera anledningar till att det ser ut på det sättet.

– Många nyanlända kvinnor har en kortare utbildningsbakgrund och en begränsad arbetslivserfarenhet jämfört med utrikes födda män, och då är vägen till ett arbete längre, säger Tomislavka Barisic.

Väntas ta större ansvar för barn och familj

I en rapport som Statskontoret nyligen lämnade över till regeringen nämns även faktorer som bristande kunskaper i svenska språket, och att många utomeuropeiskt födda kvinnor kommer från kulturer där kvinnan förväntas ta ett större ansvar för barn och familj snarare än att förvärvsarbeta.

– En del av de nyanlända kvinnorna som flytt till Sverige kommer från länder där det generellt inte är lika vanligt att kvinnor arbetar, och då har vi en viktig roll att motivera dem att komma ut i arbete och visa vägen, säger Tomislavka Barisic.

”Viktigt med förebilder”

En annan rapport som publicerades förra veckan visade även att nyanländas ersättningar gör att det inte alltid är tillräckligt lönsamt att arbeta för båda de vuxna i en familj med barn.

Samtidigt är andelen utomeuropeiskt födda kvinnor som finns i arbetskraften högre i Sverige än i många andra länder. Det tros bland annat bero på att Sveriges jämställda arbetsmarknad, där många kvinnor arbetar, har effekt även på hur inflyttade ser på kvinnors medverkan i arbetslivet.

– Internationellt sett sticker Sverige ut med många kvinnor på arbetsmarknaden och det bidrar till att kvinnor kan vara förebilder för andra kvinnor på arbetsmarknaden, vilket jag tror är viktigt, säger Tomislavka Barisic.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet