Politikerna svarar på enkätfrågor om skolan. Foto: Pressbilder

Vad tycker partierna i skolfrågan?

Uppdaterad
Publicerad

En av de hetaste valfrågorna handlar om skolan. Vi har ställt några snabba frågor om skolan till företrädare för riksdagspartierna: 

Mats Green (M) riksdagsledamot från Gränna

Mats Green. Foto: Privat
Val 2018 – #dinröst

Vad är det viktigaste för att få en bättre skola?

– Kunskap måste stå tydligare i fokus i den svenska skolan. Moderaterna vill utöka undervisningstiden, se till att eleverna börjar i årskurs ett redan vid sex års ålder och införa mer matematik i schemat.  

Hur ska antalet behöriga lärare öka?

– Moderaterna vill göra läraryrket mer attraktivt. Vi vill införa fler karriärtjänster och införa lärarassistenter för att avlasta landets lärare. Vi moderater vill även att KPU-utbildningarna (kompletterande pedagogiska utbildningen) får mer resurser så att fler med ämneskunskaper på högskolenivå ska  kunna bli behöriga lärare. 

Bör skolan förstatligas? 

– Vi ser idag inget behov av att förstatliga den svenska skolan. Däremot vill vi införa möjligheten att staten ska kunna ta över de skolor som inte klarar av att ge eleverna tillräckliga kunskaper. 

Emma Hult (Mp) riksdagsledamot från Jönköping

Emma Hult Foto: Privat

Vad är det viktigaste för att få en bättre skola? 

– Vi behöver en jämlik skola. Vi riktar stöd till de skolor som har lägst resultat och svårast förutsättningar. Vi behöver investeringar för att tidigt ge elever det stöd de behöver och se till att läraryrket blir mer attraktivt. 

Hur ska antalet behöriga lärare öka?

– Läraryrkets attraktivitet måste öka. Vi vill öka attraktiviteten i läraryrket genom höjda löner, större möjligheter till kompetensutveckling och mer  tid till att undervisa. 

Bör skolan förstatligas? 

– Vi vill att staten ska spela en större roll för skolans utveckling och likvärdighet. Samverkan för bästa skola är ett exempel på detta. Vi anser inte att skolan bör förstatligas.

Erica Gunnarsson Kibowa (V) Ordförande för länspartiet från Vaggeryd

Erica Gunanrsson Kobowa. Foto: Privat

Vad är det viktigaste för att få en bättre skola?

– Vi behöver ha en trygg, jämlik och kompensatorisk skola för ALLA! Miljön behöver vara trygg och skolan behöver få tillräckliga resurser. Behörig personal som också får relevant fortbildning är viktig.

Hur ska antalet behöriga lärare öka?

– För att få fler behöriga lärare behöver vi höja lärarlönerna och se till att den psykiskosociala och fysiska arbetsmiljön är god.

Bör skolan förstatligas?

– Vi är för att göra skolan statlig igen. Detta ger i grunden större möjlighet att skapa en jämlik och kompensatorisk skola. Det säkrar att utbildningen blir likvärdig över hela landet.

Raymond Pettersson (C) distriktsordförande från Värnamo 

Raymond Pettersson Foto: Privat

Vad är det viktigaste för att få en bättre skola? 

– Att lärare känner att de får ett stöd från samhället och föräldrarna. Engagerade lärare är det viktigaste. Lärare med passion som ser varje elev och har en förmåga att variera sin undervisning. Vi vill se långsiktiga spelregler för skolan och vill inte att en statlig styrningen utan tvärtom få större frihet. 

Hur ska antalet behöriga lärare öka?

– Om alla utbildade lärare verkligen jobbade som lärare så hade vi inte haft någon lärarbrist. Vi behöver locka tillbaka dem genom en positiv diskussion kring läraryrket och visa vilket fantastiskt jobb det är. Lönefrågan är viktig. Vi vill även skapa skapa fler vägar in i yrket, så att man snabbare kan få en examen. Det gäller till exempel högutbildade lärare utanför EU som kommit hit.

Bör skolan förstatligas? 

– Klart nej. Många tror det är en enkel lösning, vi vill tvärtom öka den kommunala långsiktigheten. Vi tror inte på att staten ska lägga sig detaljer. 

Andreas Carlson (KD) riksdagsledamot från Mullsjö 

Andreas Carlson Foto: Privat

Vad är det viktigaste för att få en bättre skola? 

– Elevernas resultat ligger fortfarande på en alltför låg nivå på de områden som mäts. En god kunskapsutveckling kräver en bra skolmiljö och elevhälsa. Eleverna som mår bra lär sig bättre. En väl utvecklad elevhälsovård främjar också det förebyggande arbetet med psykisk ohälsa hos barn och unga.  

– Det är också viktigt med aktivt och fritt skolval för alla. Valfrihet är något väldigt positivt för skolan, men alla tillgodogör sig inte den möjligheten. Därför vill vi att skolvalet ska bli obligatoriskt.  

Hur ska antalet behöriga lärare öka?

– Läraryrkets attraktivitet måste stärkas. Vi vill se höjda behörighetskrav till lärarutbildningen. Vi vill också arbeta för att fler akademiker skolar om sig till lärare. Vi står också bakom karriärtjänster som ger lärare möjlighet till ett rejält lönelyft. Dessutom vill vi minska den administrativa bördan för lärare. Sammantaget kommer detta elda till att läraryrket blir mer attraktivt och antalet behöriga lärare som söker sig till yrket ökar. 

Bör skolan förstatliga? 

– Vi har inte det förslaget. Kommunerna har en upparbetad organisation för skolan. Samtidigt ser jag att skolans problem och resurser kan skilja sig åt beroende på i vilken kommun skolan ligger. Vi måste få ökad likvärdighet och därför är jag öppen för ökad statlig styrning av skolan. Det kan handla om enhetliga kriterier kring karriärlärartjänster och digitaliserade nationella prov med extern rättning som Kristdemokraterna föreslagit. Vi är också öppna för en hårdare statlig kontroll av skolor, såväl kommunala som fristående. De skolor som inte håller måttet ska kunna stängas. 

Emma Carlsson Löfdahl (L) riksdagsledamot från Eksjö 

Emma Löfdahl. Foto: Privat

Hur ska andelen behöriga lärare i skolan öka? 

– Det är viktigt att alla barn och unga får den bästa utbildningen och då behöver vi bra lärare i skolan. Vi behöver fler som söker till lärarutbildningen. Vi behöver erbjuda högre lön för att göra det attraktivt att jobba som lärare. Vi ska också se till att man främst får vara lärare och inte behöver hålla på med så mycket saker runt omkring själva undervisningen. 

Bör skolan förstatligas? 

– Ja. Alla ska ha samma rätt till utbildning oavsett var man bor, då måste vi förstatliga skolan, så att inte kommunerna bestämmer hur mycket  pengar som ska fördelas till skolorna. Skolan är inget postkodlotteri.    

Thomas Strand (S) riksdagsledamot från Vaggeryd

Thomas Strand. Foto: Privat

Hur ska andelen behöriga lärare i skolan öka? 

– Vi  behöver bygga ut lärarutbildningen så att  akademiker ska kunna skola om sig till lärare. Vi behöver jobba för att locka tillbaka avhoppade lärare till yrket igen.  Vi behöver få en del lärare att skjuta på sin pension och jobba kvar ett par år till.  

Bör skolan förstatligas? 

– Nej, inte ett förstatligande, men vi anser att staten ska ta ett större ansvar för skolan än idag.  Staten måste kliva fram och ta ett större ansvar.  

Fotnot: Företrädare för alla riksdagspartier har fått möjlighet att svara. Sverigedemokraterna har dock inte återkommit.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet