Betydligt många fler valaffischer än tidigare val har vandaliserats på många håll i Örebro län. Och alla större partier har drabbats. Foto: SVT
Val 2018

Mer skadegörelse än tidigare av valaffischer

Publicerad

Mängder av valaffischer har förstörts runt om i länet sedan de satts upp och samtliga större partier har drabbats i flera kommuner. Det är inte bara en fråga om skadegörelse utan också en demokratifråga.

Ett av partierna som drabbats av att få sina valaffischer borttagna och förstörda är Vänsterpartiet i Örebro.

– Drygt ett hundratal affischer i Örebro har försvunnit. Och vi har hittat affischer som är nedslitna och vandaliserade, berättar Stefan Nilsson, valorganisatör.

Tidigare i veckan åkte medlemmar i Vänsterpartiet ut och satte upp drygt 200 nya affischer på olika platser i hela Örebro.

– Jag hoppas verkligen att dessa får sitta kvar, säger Stefan Nilsson. Annars får vi sätta upp nya.

Det är inte bara vänsterpartiet som drabbats. Av de övriga större partierna SVT pratat med så vittnar samtliga om att de mer eller mindre råkat ut för samma sak.

Mer skadegörelse än tidigare

– Vi har haft betydligt mycket mer skadegörelse än tidigare valår och det är en annan typ av skadegörelse, säger Martin Ejnrydh, 1:e ombudsman för Socialdemokraterna i Örebro län. Tidigare har man vält omkull skyltarna eller ritat mustacher men i år har man även eldat på, rivit eller sparkat sönder affischerna.

Hot mot demokratin

Men fler partier är alltså drabbade. I Nora, till exempel, berättar Helena Vilhelmsson, distriktsordförande för Centerpartiet att alla deras skyltar systematiskt rivits ner vid ett flertal tillfällen.

– Det är ett hot mot demokratin, menar hon. Om man jämför med affischer för Nora BK eller andra aktiviteter så är det bara affischer med ett politiskt budskap som förstörts. Och därmed är det ju ett problem. För risken är att man slutar sprida politiska budskap.

Polisanmält

Bland annat Vänsterpartiet i Nora och Socialdemokraterna i Hällefors har polisanmält händelserna, men enligt polisen är dessa brott svåra att utreda då det oftast inte finns några iakttagelser i samband med brottet.

– Det krävs i princip att man tar gärningspersonen på bar gärning, berättar Stefan Dangardt, presstalesman vid polisen. Men vi vill att man polisanmäler för att få en bra bild av hur det är.

Flera partier som drabbats har valt att sätta upp nya affischer igen, andra har väntat med att sätta upp sina till nära inpå valdagen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Val 2018 Örebro

Mer i ämnet