Valaffischer i Jönköping förstörda under natten Foto: SVT/Gunilla Bunnvik

Valaffischer nedklottrade i Jönköping

Uppdaterad
Publicerad

Omfattande skadegörelse har drabbat flera partier i Jönköping under natten till onsdagen när valaffischer blivit förstörda.

Valaffischer har saboterats på flera platser, bland annat vid Erik Dahlbergsgymnasiet och i Stadsparken i Jönköping. Vid ED handlar det om cirka 20 valskyltar. Skadegörelsen ska ha skett någon gång under natten.

Sverigedemokraternas ordförande i Jönköping säger till SVT Nyheter Jönköping att det här inte är något de står bakom.

Val 2018 Jönköping

– Det ser förfärligt ut, det här är inte något vi uppmanar våra medlemmar att syssla med, tvärtom, säger Jan-Ove Lipponen. Vi har gått ut på sociala medier och uppmanat våra medlemmar att respektera andra partiers affischer och valstugor och låta valet ha sin gång.

Jan-Ove Lipponen(SD) Foto: SVT

Hur påverkar en sådan här sak SD?

– Man vet ju inte vilka det är som ligger bakom. Om det är några som vill sabotera för oss och få oss att framstå i en dålig dager, jag hoppas och tror att det inte är några av våra egna som gör så här. Även vi har drabbats, en stor mängd av våra skyltar har försvunnit och jag kommer att sätta upp en ny här vid Odengatan, säger Lipponen.

Även utmed Dunkahallavägen har valaffischer klottrats på. Foto: SVT

Vandaliserade valaffischer har skett på flera håll i landet de senaste veckorna. I Jönköpings län har det bland annat drabbat Sävsjö och Habo.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 Jönköping

Mer i ämnet