Foto: SocialdemokraternaVisa alla (2)
Visa alla (2)Val 2018

Valaffischer i Kalmar kommun vandaliserade

Uppdaterad
Publicerad

Många valaffischer har förstörts på olika platser runt om i Kalmar kommun de senaste dagarna.

Av de partier som valt att sätta upp affischer innan helgens stadsfest uppger samtliga utom Centerpartiet att de drabbats. Dels är det en del affischer som blåst ner eller regnat bort, men många har även blivit nedvälta och vandaliserade. Värst drabbade är Liberalerna och Socialdemokraterna.

– Dels har det rivits ner men man har även sprejmålat och klottrat på affischerna och det är väldigt mycket som blivit förstört, säger Lotta Wahlmino, ordförande för Liberalerna i Kalmar kommun.

Kvinnor särskilt utsatta

Valaffischerna har blivit omkullvälta, sparkade på och vandaliserade och rapporter har inkommit om vandaliserade socialdemokratiska affischer i flera kommuner bland annat Hultsfred och Lessebo. Enligt Linus Hellman som är ombudsman för Socialdemokraterna i Kalmar är det dessutom tydligt att det för deras del är de affischer med kvinnor på som varit värst utsatta.

– Det har varit väldigt tydligt riktat mot kvinnor på våra affischer antingen att man har satt över klisterlappar eller klottrat på deras ansikten. Men man har även skrivit sexistiska och rasistiska budskap och ritat könsorgan, säger Linus Hellman ombudsman för Socialdemokraterna i Kalmar.

Även Moderaterna och Vänsterpartiet fick flera av sina affischer nedrivna och vandaliserade i helgen.

– Jag har både sett och själv fått ta hand om flera affischer som blivit utsatta, säger Liselotte Ross.

Väntade tills efter stadsfesten

Men flera av de övriga partierna i Kalmar kommun har valt att vänta helt eller delvis med att sätta upp sina affischer eftersom de tidigare varit med om att de blivit förstörda i samband med stadsfesten.

– Vis av tidigare år bestämde vi oss för att bara sätta upp 15 av våra affischer innan stadsfesten och av dessa är tre stulna och 80 procent av de andra förstörda, säger Thoralf Alfsson, ordförande för Sverigedemokraterna i Kalmar.

Både Miljöpartiet och Kristdemokraterna väntade också till efter helgen med att sätta upp sina affischer delvis på grund av stadsfesten men även för att man saknat arbetskraft. I Kristdemokraternas fall berodde det även på att deras affischer är nationella och börjar gälla först senare i veckan

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Kalmar

Mer i ämnet