Valmissen förändrar det preliminära valresultatet på kommunnivå. Foto: Adam Ihse / SVT

Valmiss i Höganäs – förändrar mandatfördelningen i kommunen

Uppdaterad
Publicerad

Ett valdistrikt i Höganäs kommun rapporterade in felaktiga siffror till Valmyndigheten. Distriktet blandade ihop blanketterna i kommun-, riksdags- och landstingsvalet. Missen betyder att Moderaterna får ytterligare ett mandat i kommunen.

Samtliga blanketter blandades ihop och rapporterades in fel i ett av kommunens 15 distrikt.

Riksdagsvalet fick kommunrösterna, kommunvalet fick landstingsrösterna och landstingsvalet fick riksdagsrösterna.

– Det är den mänskliga faktorn som ligger bakom, det var sent på kvällen när blanketterna rapporterades in, säger Therese Ortner, jurist på länsstyrelsen.

Förändrar mandatfördelning i Höganäs

Misstaget påverkar inte det preliminära valresultatet på riksdagsnivå – däremot kommer det påverka det preliminära kommunresultatet.

– Det innebär att Socialdemokraterna förlorar ett mandat och Moderaterna får ett mandat till, säger Abboud Ado på Valmyndigheten.

I det preliminära valresultatet går då S från åtta till sju mandat och M från 16 till 17 mandat.

Missen är inte den första de senaste dagarna, ett liknande misstag skedde i Västra Götalands län – vilket förändrade mandatfördelningen på riksdagsnivå. Dessutom skedde en röstmiss i Ängelholm, men det påverkade inte det preliminära valresultatet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Val 2018 Skåne

Mer i ämnet