Glädje, sorg och osäkerhet – hur gick det i din kommun? Foto: SVT/Eric Bengtsson/TT

Valnyheterna från Värmland du inte vill missa

Uppdaterad
Publicerad

Här har vi samlat några av de valartiklar vi har skrivit om valet i Värmland till kommun, landsting och riksdag.

Hammarös styrande kolation förlorar majoritet

I flera av länets kommuner tappar de styrande koalitionerna sin majoritet. På Hammarö har Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Centerpartiet styrt tillsammans. Efter valet har de nu inte längre majoritet och mycket talar för att samarbetet nu är över.

Val 2018 – #dinröst

Läs mer: Det politiska samarbetet kan vara över

Saknas två mandat för majoritet i Karlstad

Också i Karlstad har de styrande mist sin majoritet efter att fempartikoalitionen förlorat flera mandat. Konstellationen bestående av M, KD, C, L och MP har enligt preliminära resultat fått 28 mandat – för majoritet krävs 31.

Läs mer: Oklart styre i Karlstad

Lokalt parti i Eda halverade mandat

Det styrande partiet i Eda, Hela Edas lista, halverade sina mandat från tio till fem i söndagens val. Samtidigt gick oppositionen framåt och största partiet är S med tio mandat, följt av C.

Läs mer: Jätteras för Hela Edas lista

Stort tapp för rödgröna i Kristinehamn

En annan kommun som ser ut att få ett ändrat styre efter valet är Kristinehamn – det rödgröna blocket gick ner med 12,9 procent. Alliansen har dock inte egen majoritet och vägrar att ta stöd från Sverigedemokraterna.

Läs mer: Alliansen vill ta över

MP tungan på vågen i Sunne

I Sunne är det Centern som är draglok för de borgerliga och är ett Alliansen är ett mandat från egen majoitet. Miljöpartiet med bara ett mandat kan bli tungan på vägen.

Läs mer: Ett mandat från majoritet

Munkfors landet starkaste S-kommun

Munkfors är Sveriges starkaste S-fäste. Partiet ökade sitt stöd och landade enligt de preliminära siffrorna på 64,3 procent. Samtidigt sjönk väljarstödet för S på både riks- och landstingsnivå. Sveriges näst starkaste S-kommun ligger också i Värmland – i Grums fick Socialdemokraterna 56,3 procent.

Starkaste S-fästet i landet

Nytt parti valvinnare i Hagfors

Det nystartade partiet Oberoende realister blev Hagfors största parti med 36,9 procent av rösterna. Partiledaren Jens Fischer förklarar framgången bland annat med intresset för frågan kring Råda skola. Både Socialdemokraterna och Sverigedemokraterna tappade stort i valet.

Läs mer: Nytt parti skakar om

SD valets stora vinnare i Värmland

Sverigedemokraterna ökade i 12 av 16 värmländska kommuner. På riksdagsnivå är SD det näst största partiet i Värmland.

Läs mer: SD ökar i nästan alla värmländska kommuner

Socialdemokraterna tappar på riksdagsplanet

Socialdemokraterna är de stora förlorarna i de värmländska valdistrikten. Partiet förlorar två av sina tidigare fem riksdagsmandat. Moderaterna tappade röster men förlorar inga mandat. Utöver SD går också Kristdemokraterna framåt.

Läs mer: Så fördelas de värmländska riksdagsmandaten

Osäkert läge i landstinget efter valet

Landstinget i Värmland liknar hur det ser ut på riksplanet: det finns ingen tydlig majoritet och är jämnt mellan blocken med SD som vågmästare. Enligt Ulric Andersson (S) menar att det behövs en koalition över blockgränserna. Moderaten och ordförande i landstingstyrelsen Fredrik Larsson tänker sig dock ett fortsatt minoritetsstyre.

Läs mer: (S) vill se bred koalition i landstinget

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet